Suosikkinäyttelijöiden viininhuuruinen illallinen johti murhakomediaan

Ruotsalainen hetki on kotimainen murhakomedia, jonka pääosissa on neljä suosikkinäyttelijää: Hannu-Pekka Björkman, Minna Haapkylä, Elina Knihtilä ja Tommi Korpela. Tuotanto on siitä erikoinen, että näyttelijänelikko vastaa myös ohjauksesta yhdessä käsikirjoittaja Teemu Kaskisen kanssa.

Teksti: Jussi Huhtala
Kuvat: Markus Paajala, Tuomo Hutri

Elina Knihtilä kertoo, että projekti lähti käyntiin Helsingin Linnunlaulussa yhtenä elokuisena aamuyönä.

– Olimme Tommin kanssa syömässä HP:n ja Minnan luona siellä Töölönlahden rannassa. Puhuimme taiteen tekemisestä ja näyttelijäntyöstä. Syötiin hyvä illallinen ja juotiin tietenkin viiniä.

Illallisen aikana tuli esiin, että nelikko ei ollut koskaan näytellyt samassa elokuvassa.

– Tommi on näytellyt Minnan kanssa, minä olen näytellyt HP:n ja Tommin kanssa, mutta me ei olla koskaan neljästään ollut missään – olisipa ihanaa tehdä yhdessä joku juttu!

Saman tien lähdettiin tuumasta toimeen. Haapkylä lähetti aamuyöllä tuottaja Mark Lwoffille viestin, jossa hän ehdotti nelikon yhteistä elokuvaa. Yllättäen Lwoff vastasi pian.

– Hän soitti seuraavana päivänä ja ilmoitti että elokuva tehdään. Mark toi mukanaan käsikirjoittaja Teemu Kaskisen. Tapasimme Teemua ja Markia muutaman kerran ja pyörittelimme, mitä haluttaisiin tehdä elokuvassa. Teemulle annettiin erinäköisten ideoiden puolesta vapaus luoda tarina, ja näin se lähti liikkeelle.

Kun ohjaajia on viisi, niin vaadittiin hieman työnjakoa. Knihtilän mukaan he halusivat kokeilla toisenlaista työskentelymallia.

A016_C003_0305MQ
– Sekin idea tuli innovatiiviselta Mark Lwoffilta. Mitä jos ei haetakaan tähän ohjaajaa vaan lähdetään tutkimaan prosessinomaisesti? Voin kuvitella, että oikeat ohjaajat ajattelevat, että onko ne seonneet täysin, mutta tämä oli uuden työtavan hakua, pilotti uudenlaiselle työskentelytavalle.

Knihtilä kertoo, että myös näyttelijän näkökulmasta menetelmä oli kieltämättä erikoinen.

– Katsoimme toisiamme monitoreilta silloin kun itse ei oltu kohtauksessa. Se oli mielenkiintoinen kokemus näyttelijänä, kun siellä monitorin takana ei ollutkaan ketään. Se vapautti näyttelijäntyötä, mutta täytyy myöntää että oli niitäkin päiviä, jolloin kaipasi ohjaajaa paikalle.

Ohjaajaryhmä teki elokuvan aika pitkälle samoilla kuvauspaikoilla, eikä nelikon lisäksi ollut mukana muita näyttelijöitä, mikä teki Knihtilän mukaan menetelmästä toimivan. Parannettavaakin hän löytää.

– Jos seuraavalla kerralla haluaisi lähteä kehittämään uutta työskentelytapaa, niin käyttäisin enemmän aikaa ennakkosuunnitteluun.

Ruotsalainen hetki teattereissa 7. marraskuuta alkaen. Lue arvio oheisesta linkistä tai klikkaa tästä.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut