Saunan ja Jadesoturin tekijän uuden elokuvan kuvaukset alkoivat

AJ Annilan ohjaaman Ikitien kuvaukset ovat alkaneet Virossa.

Elokuva on Suomi 100 -juhlavuoden 2017 virallista ohjelmistoa, ja suunniteltu ensi-ilta on 22.9.2017. Ikitie -elokuva perustuu Antti Tuurin samannimiseen menestysromaaniin. Tuuri on käsikirjoittanut elokuvan yhdessä AJ Annilan kanssa.

Elokuva toteutuu kansainvälisenä yhteistuotantona Suomen, Ruotsin ja Viron välillä.

”Viimeinkin voimme kunnioittaa näiden ihmisten muistoa, jotka seurasivat idealismiaan vieraaseen maahan ja kuolivat siellä petettyinä ja unohdettuina”, toteaa elokuvan tuottaja Ilkka Matila tiedotteessa.

”Vaietut tarinat ovat tärkeä osa jokaisen kansan identiteettiä. Lopulta tulee aina aika, jolloin ne on pakko kertoa, koska se auttaa meitä ymmärtämään itseämme ja tulevaisuuttamme.”

Suurtuotannon rooleissa nähdään kansainvälinen ensemble, johon kuuluvat muun muassa Tommi Korpela, Sidse Babett Knudsen, Ville Virtanen, Jonna Järnefelt, Hannu-Pekka Björkman, Helen Söderqvist, Hendrik Toompere, Sampo Sarkola, Irina Björklund, Antti Virmavirta, Lembit Ulfsak, Emmi Parviainen sekä Eedit Patrakka.

Elokuvan musiikin säveltävät ruotsalaiset Kalle Gustafsson Jerneholm ja Ian Person, jotka tunnetaan yhtyeestä The Soundtrack of Our Lives. Heidän lisäkseen Grammy-palkittu Eric Peltoniemi sekä Paleface sovittavat amerikansuomalaisten siirtolaisten musiikkia elokuvaan.

AJ Annila (Sauna, Jadesoturi) on elokuvaohjaaja, joka on tullut tunnetuksi omaperäisillä ja ennakkoluulottomilla aihevalinnoillaan ja kerännyt elokuvillaan mainetta ulkomaita myöten.

Antti Tuuri tunnetaan ennen kaikkea Etelä-Pohjanmaata kuvaavista kirjoistaan. Hän on kirjoittanut myös useita romaaneja, joissa kerrotaan Amerikkaan muuttaneista suomalaisista. Hän sai Finlandia-palkinnon 1997 teoksestaan Lakeuden kutsu, ja romaanista Pohjanmaa Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon vuonna 1985.

Ilkka Matila on tuottanut noin kaksikymmentä pitkää näytelmäelokuvaa, joista tunnetuimpia ovat Rukajärven tie sekä Äideistä parhain. Matilan viimeisimmät tuotannot olivat komedia kansallisuusidentiteetistä Vadelmavenepakolainen (2014) ja Viron kansan traagisista vaiheista kertova 1944 (2015), joka oli Viron Oscar-ehdokas.