Sean Connery oli mukana kirjoittamassa outoa 007-käsikirjoitusta – seksihuumoria ja atomipommia kantava robottihai

Mitä tälläkin ajettiin takaa?

29.7.2018 00:30

Kaikki alkoi siitä, kun James Bondin luoja Ian Flemingin ystävä Kevin McClory halusi tehdä ensimmäisenä 007-seikkailun elokuvaksi. McClory ei halunnut kuitenkaan tehdä jo olemassa olevaa tarinaa, vaan luoda uuden tarinan käsikirjoittaja Jack Whittinghamin kanssa.

Useita vedoksia käsikirjoituksesta tehtiin – eräässä aivoriihessä agentti 007 soluttautui jopa kabaret-viihdyttäjäksi, joka olisi saanut oppia Laurence Olivierilta ja Noël Cowardilta. Se idea kuitenkin jäi ja uudessa ideassa oli rikollisliiga nimeltä Spectre, joka varastaa kaksi ydinohjusta ja Bond joutuu lähtemään Bahamalle estämään niiden laukaisun. Fleming piti ideasta, mutta ei sen nimestä. Seikkailun nimi oli Longitude 78 West, joka korvattiin myöhemmin nimellä Pallosalama.

Aluksi näytti siltä että elokuva saadaan aikaiseksi, mahdollisesti ohjaksissa olisi ollut Alfred Hitchcock ja agenttina Richard Burton. Fleming ei lopulta kuitenkaan uskonut McClorylla olevan tarpeeksi kokemusta elokuvanteosta, joten hän päätti kirjottaa Pallosalaman uutena romaanina (siitä huolimatta, että tarina oli lähinnä McCloryn ja Whittinghamin keksimä) ja antaa elokuvaoikeudet toiselle taholle.

McClory nosti tietysti kanteen ja Albert Broccoli ja Harry Saltzman aloittivat menestyksekkään Bond-elokuvasarjan. He halusivat kuitenkin neljänneksi elokuvaksi juuri Pallosalaman, joten he sopivat McCloryn saavan tuottajan krediitin elokuvaan. Sopimuksessa oli myös, että McClory saisi tehdä uusintafilmatisoinnin Pallosalamasta 10 vuoden päästä.

McClory alkoi työstämäänkin filmatisointia vuonna 1975, nimellä James Bond of the Secret Service. Hän palkkasi mukaan kaksi käsikirjoittamaan projektia eteenpäin: Lein Deightonin ja Sean Conneryn, joka oli jo jättänyt Bondin taakseen. Mitään tietoa ei ole siitä kuinka paljon Connery todella vaikutti käsikirjoitukseen (epäillään että McClory halusi saada Conneryn nimen liitetyksi projektiin miten hyvänsä), mutta tuottajat kiinnostuivat: Paramount oli valmis tukemaan elokuvaa, joka tunnettiin nyt nimellä Warhead.

Warhead seurasi pääosin Pallosalaman tarinaa, mutta välillä lähdettiin sivuraiteille. BBC:n uutisessa aiheesta huomautetaan, että kyseessä oli paikoin Austin Powers -tyylinen parodia. Mukana oli Bond-tyttö nimeltään Justine Lovesit, jonka nimen kuultuaan Bond kysyy nokkavaan tyyliinsä ”She does?” ja kohtaus jossa Bond harrastaa seksiä Fatima Blushin kanssa, kun siivooja piilottelee sängyn alla.

Warheadin suuri finaali olisi tapahtunut New Yorkissa, jossa Bond painii mekaanisten haiden kanssa NYC:in viemäreissä. Robottihai kantoi mukanaan atomipommia. Projektilla oli jonkinlaisia yhtäläisyyksiä 007 rakastettuni -elokuvan kanssa ja molemmat osapuolet syyttivät toisiaan ideavarkaudesta. Paramount ja Connery jättivät Warhead -projektin ja lopulta se kuoli.

Tästä huolimatta McClory teki vuonna 1983 Conneryn tähdittämän 007-seikkailun Älä kieltäydy kahdesti, jota kukaan tuskin on katsonut kahdesti.

Kuva elokuvasta 007

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia