Sean Penn tappajana Liam Neesonin jalanjäljissä – mukana Peter Franzén

Toimintajännäri The Gunman perustuu kovaotteisia rikosromaaneja kirjoittaneen ranskalaisen Jean-Patrick Manchetten (1942–1995) alunperin vuonna 1981 ilmestyneeseen kirjaan La Position du Tireur Couché, joka vasta 2000-luvun alussa julkaistiin englanniksi nimellä The Prone Gunman. Suomeksi Manchetten kirjoja ei vielä ole ilmestynyt.

The Gunmanin taustalla oleva kirja kertoo salamurhaajasta, joka haluaisi vetäytyä varhaiseläkkeelle. Hän joutuu kuitenkin oman väkivaltaisen maailmansa pettämäksi, ja yksi kerrallaan menettää kaiken minkä vuoksi on tappanut ja mikä on tehnyt hänestä hyvän murhaajan.

Kirjan ovat elokuvaksi sovittaneet Don Macpherson, joka on viimeksi kirjoittanut tuoretta Fleming-tv-sarjaa ja Pete Travis, jonka meriitteihin kuuluvat muun muassa sellaiset jännitys- ja toimintaelokuvat kuin Vantage Point – Askeleen edellä (2008) ja Dredd (2012). Elokuvassa kansainvälisestä väkivaltaorganisaatiosta irti haluavaa Jim Terrieriä esittää Sean Penn. Terrier joutuu oman organisaationsa pettämäksi ja päätyy kuolettavaan kissa ja hiiri -leikkiin ympäri maailmaa puhdistaakseen maineensa.

The Gunmanin
ohjaaja on Pierre Morel, joka aloitti uransa kameraoperaattorina vuosituhannen vaihteessa ja siirtyi saman tien kuvaajaksi. Hänen esikoisohjauksensa oli Luc Bessonin tuottama, kansainvälistä huomiotakin saanut District 13 (Banlieue 13) vuonna 2004. Morelin seuraava elokuva vasta räjäyttikin pankin, sillä se oli jälleen Besson-tuotantona valmistunut, Liam Neesonista uuden toimintaikonin tehnyt Taken. Se toi 25 miljoonan dollarin budjettinsa takaisin lähes kymmenkertaisesti pelkästään teatterikierroksellaan, ja sen jo toinen jatko-osa, Neeson edelleen pääosassa, ilmestyy vuonna 2015.

Voikin siis hyvästä syystä kysyä, onko Sean Penn astelemassa Liam Neesonin jalanjäljissä uudeksi ikäveteraaniluokan toimintasankariksi. Penn on nyt 54-vuotias, Neeson oli Takenin ilmestyessä 56 vuotta vanha. Vaikka Pennin filmografiassa on sota- ja jännityselokuvia, ovat toimintaroolit harvassa. Lähimmäksi sellaisia voisi hänen tuoreimmista elokuvistaan laskea vuoden 2005 Tulkin ja viime vuoden Gangsterisodan. The Gunman lupailee kuitenkin niitä enemmän toiminnallisuutta.

Terrierin tukena on hänen mentorinsa organisaatiossa (Ray Winstone). Vastaansa mies saa tv:n Luther-sarjan John Lutherin, Idris Elban esittämän salaperäisen ja häikäilemättömän takaa-ajajan, Dupontin. Toiseksi elokuvan pahiksista on värvätty Javier Bardem (Menetetty maa, Skyfall). Kyseessä on ilmeisesti melkoinen äijätoiminta, sillä ainoana naisena miehisten pääosien joukkoon on päässyt Jasmine Trinca, jonka roolihahmon kanssa Jim Terrier haluaisi aloittaa uuden elämän. Trincaa ei näillä leveysasteilla juuri ole nähty. Viimeksi hänen elokuvistaan on täällä pyörinyt poliittinen satiiri Kaimaani.

Suomalaisittain The Gunmanin tekee erityisen mielenkiintoiseksi se, että mukana on myös oma Peter Franzénimme. Hän esittää henkilöä nimeltä Reiniger, josta ei vielä ole pahemmin tihkunut yksityiskohtia. Oletettavaa kuitenkin on, että valkokangasaikaa kertyy tällä kertaa enemmän kuin venäläisen konnan ruumiina CSI: Miami -sarjan jaksossa tai cameossa Renny Harlinin Cleaner-elokuvassa.

Suomessa The Gunman nähdään ensimmäisten joukossa, kun se ensi helmikuun puolivälin jälkeen alkaa rullata maailmalle.

(Episodi/JV)

Aiheeseen liittyvät jutut