Sekopäinen Nicolas Cage -elokuva ei tapahtunut – ohjaaja kertoo miksi

Seitsemän pitkää vuotta on kulunut käsikirjoittaja-ohjaaja Charlie Kaufmanin viimeisimmästä elokuvasta Synecdoche, New Yorkista. Tämä ei johdu siitä, että Kaufman olisi istunut kotona tumput suorina, vaan yksinkertaisista (tai ei niin yksinkertaisista) rahoitusongelmista.

Kaufman yritti vuosia saada rahoitettua metatasoilla pyörivää musikaaliaan, Frank or Francisia, mutta lopulta huonoin tuloksin. Elokuvan pääosiin oli jo kiinnitetty Jack Black, Nicolas Cage, Steve Carell, Elizabeth Banks, Kevin Kline, Catherine Keener, Paul Reubens ja Jacki Weaver, mutta edes nämä nimet eivät saaneet rahoittajien lompakoita aukeamaan.

Yksi syy rahoittajien nihkeään vastaanottoon saattoi olla elokuvan hyvin sekopäiseltä kuulostava premissi: Frank or Francis on Hollywoodiin sijoittuva tarina mahtailevasta elokuvantekijästä ja tämän internetissä lymyävästä arkkivihollisesta. Hahmoina nähdään läskipuvussa esiintyvä koomikko, The Emcee, sekä superälykäs tietokoneaivo nimeltä Richard’s Head, joka on ohjelmoitu kirjoittamaan hittikäsiksiä.

”Minulla oli mitä uskomattomin näyttelijäjoukko Frank or Francisiin. Aivan uskomaton. Se oli hullua. Ja syy, miksi palkkasin lisää hulluja, hyvin tunnettuja näyttelijöitä oli siinä, että ajattelin sen olevan ainoa tapa saada rahaa. Ja silti en saanut rahoja kasaan”, Kaufman kertoo Uproxxin haastattelussa.

”2008 oli katastrofaalinen vuosi taloudelle. Kaikki muuttui alalla sen jälkeen… Jos Synecdoche olisi tienannut 100 miljoonaan, niin homma olisi toinen. Mutta se ei tienannut”, Kaufman tiivistää.

Ohjaaja ei ole kuitenkaan vielä luopunut toivosta.

”Se saattaa yhä tapahtua. Se pitäisi tosin visioida uusiksi. Meillä oli näyttelijät ja olimme matkalla esituotantoon. Joten pitäisi saada ihmiset takaisin, ja kuka tietää kiinnostaako heitä enää. Mutta tällä hetkellä meillä ei ole rahaa, joten se on toissijainen huoli.”

Kaufmanin joukkorahoituksen avulla tehty, kriitikot hullaannuttanut Anomalisa saa ensi-iltansa Suomessa 4.3.2016.

(Episodi/ML)

Aiheeseen liittyvät jutut