Selviytymistarinan ikärajaa laskettiin – Kuka tahansa voi vaikuttaa elokuvien ikärajoihin

Episodin lukijan antama palaute johti elokuvan ikärajan laskuun.

Olemme useaan kertaan maininneet All is Lost -elokuvan korkeasta ikärajasta. K16-ikäraja tuntui Episodin toimituksen arvostelun mukaan oudon korkealta, kun elokuva julkaistiin blu-rayna.

Robert Redford esittää elokuvassa miestä, joka joutuu pulaan purjehtiessaan yksin merellä.

Myös elokuvan tv-esitysten yhteydessä olemme ihmetelleet korkeaa ikärajaa Episodin verkkosivuilla. Saman ovat huomanneet myös Episodin lukijat, jotka ovat nähneet elokuvan.

Nyt ikärajaa on laskettu, ja uusi ikäraja on K12. Muutos tehtiin, kun Episodin lukija ja elokuvien ystävä Tuula Länsisalmi teki ikärajan laskemisesta aloitteen.

”Itse olen nähnyt leffan 5 kertaa, joten minulle oli selvääkin selvempi, että K12 on oikea ikäraja”, Tuula kertoo viestissään.

Elokuvien ikärajoista vastaa Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö.

All is Lost -elokuvaa koskevan tiedotteen mukaan kuvaohjelmaluokittelija oli alun perin määritellyt elokuvan sallituksi yli 16-vuotiaille perusteenaan voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö.

KAVI katsoi aiheelliseksi laskea elokuvan ikärajaa, joka on nyt sallittu yli 12-vuotiaille perusteena melko voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö. Vaikka elokuvassa on intensiivistä ja pitkäkestoista luonnonvoimien synnyttämää uhkaa, pysyy elokuvan ahdistavuus KAVIn mukaan K12-kriteerien rajoissa elokuvan päähenkilön kekseliäisyyden ja sinnikkyyden sekä elokuvan tarjoamien hengähdystaukojen ansiosta.

KAVI muistuttaa, että mikäli televisio-ohjelman tai elokuvan ikäraja tuntuu liian matalalta tai korkealta, voi kuka tahansa antaa siitä palautetta. Perusteltu palaute saattaa johtaa elokuvan tai televisio-ohjelman uudelleenluokitteluun.

Palautetta voi antaa tästä linkistä.

Aiheeseen liittyvät jutut