Sensuurin kynsiin jäänyt kulttileffa nyt leikkaamattomana versiona – Katsoja joutuu mukaan sadistiseen perversioon

Vuonna 1986 valmistunut Henry Lee Lucas – sarjamurhaaja on julkaistu blu-rayna.

Englanninkielisen nimensä Henry: Portrait of a Serial Killer mukaisesti elokuva pyrkii esittämään muotokuvan pahamaineisesta sarjamurhaajasta, Henry Lee Lucasista.

Erittäin löyhästi tositapahtumiin perustuvan elokuvan pääosaan kiinnitettiin vielä tuolloin tuntematon Michael Rooker, ja kengännauhabudjetilla tehty, 16-milliselle filmille kuvattu leffa oli kotimaassaan Yhdysvalloissa sensuurin kynsissä vuosia.

Ohjaaja John McNaughtonin kamera viihtyy raa’asti murhattujen uhrien lähikuvissa minuuttikaupalla etenkin elokuvan alkuvaiheilla, mutta ongelmallisin kohtaus nähdään myöhemmin.

Siinä murhaajat tunkeutuvat taloon ja tappavat koko perheen samalla kun kuvaavat tapahtuman videolle. Tämän jälkeen he vielä katsovat kotonaan tallennetta viihteenä ja tätä kautta osallistuttavat myös meidät katsojat mukaan tähän sadistiseen perversioon.

Michael Haneke on tehnyt vastaavaa elokuvillaan Bennyn video (1992) sekä Funny Games (1997, 2007).

Blu-ray-julkaisussa näemme täysin leikkaamattoman version. Bonuksena levyllä on myös elokuvan selkeästi heikompi jatko-osa sekä lisämateriaaleja usean tunnin edestä.

Dokumentit sensuurista ovat ekstrojen mielenkiintoisinta antia, ja leffan making of on oiva aikamatka 80-luvun indie-tuotantojen pariin.

Tero Heikkinen

Elokuva  ★★★★
Ekstrat  ★★★★

 

YouTube video

Aiheeseen liittyvä video