Stephen Kingin tekstiin perustuva uutuussarja on takuuvarma yhdistelmä kauhua ja jännitystä

The Outsider -sarja vaikuttaa ensi alkuun True Detective -tyyppiseltä murhamysteeriltä. Alku johdattaa harhaan, sillä jatkossa tarina saa myös yliluonnollisilta vaikuttavia aineksia, onhan taustalla Stephen Kingin kauhuromaani.

13.1.2020 11:30

Stephen Kingin Ulkopuolinen (2018) -romaaniin perustuvassa uutuussarjassa seurataan etsivä Ralph Andersonia (Ben Mendelsohn) Georgian osavaltiossa sijaitsevassa pikkukaupungissa. Etsivä saa tehtäväkseen selvittää, kuka on syyllinen metsästä löytyneen 11-vuotiaan Frankie-pojan raakaan murhaan.

Kauhistuttavan rikoksen tekijäksi epäillään DNA- ja todistajalausuntojen perusteella puhtoista opettajaa ja baseball-valmentajaa Terry Maitlandia (Jason Bateman). Hän on hyvin hämmästynyt syytteestä, sillä Maitland oli todistetusti täysin eri paikkakunnalla rikoksen tapahtuma-aikana. Miten hän pystyi olemaan kahdessa eri paikassa samaan aikaan? Kyse on selvästi jostain selittämättömästä.

Tapahtumaan liittyvät mystiset olosuhteet saavat Andersonin turvautumaan Holly Gibney -nimiseen (Cynthia Erivo) yksityisetsivään, jonka yliluonnollisista kyvyistä vain faktoihin nojaava etsivä toivoo olevan apua tapauksen selvittämisessä.

Emmy- ja Golden Globe -voittaja Bateman (Ozark-sarja) toimii myös sarjan vastaavana tuottajana ja on ohjannut kaksi ensimmäistä jaksoa.

Sarjan on käsikirjoittanut rikosdraamoistaan tunnettu Richard Price (The Color of Money, Deuce, The Night Of, The Wire), joka on ollut Stephen King -fani lapsesta saakka. Kirjan sovittaminen 10-osaiseksi sarjaksi oli unelmien täyttymys kauhutarinoita ahmivalle kirjailijalle.

– Pidin kirjan prosessioikeudellisesta käsittelytavasta, josta tarina kehittyi yliluonnolliseksi. Minua viehätti, miten logiikkaan ja todisteisiin työnsä pohjaava etsivä kävi sisäistä taistelua selittämättömien tekijöiden edessä, Price kertoo Hollywoodissa.

Hänellä on Kingin siunaus, sillä kirjailija myönsi Twitterissä, miten vaikuttunut hän on Pricen versiosta.

– Sovitettu käsikirjoitus voi kunnioittaa romaania vain hengessä. Kirjoittajan on tehtävä kompromisseja mediasta riippuen. Kirja on neliulotteinen hahmojen ajatusten kuvaamisen takia. Minun piti tulkita nämä sisäiset äänet visuaalisin keinoin palvelemaan kaksiulotteista mediaa.

Romaanin sovittamisen ainoa ongelma oli tapahtumien nopea eteneminen, jota piti jarruttaa.

– Tarina on kuin hiiva, joka nostattaa hahmot. Minulle tärkeintä ovat hahmojen moniulotteisuus, psykologia ja inhimillisyys, etenkin kun kyse on yliluonnollisista tapahtumista. Toin näitä puolia enemmän esille. Tämä ei ole sarja, jonka alkuolettamus on, että zombeja tai murhanhimoisia pellejä on olemassa, korostaa Price.

– Kauhun ongelma on siinä, että todella karmeilla asioilla pelottelu on vaikeaa. Olen aina pitänyt siitä haasteesta. Mielestäni ratkaisu piilee pitämällä kauhu taustalla eikä mässäilemällä sillä. Myös vihjeiden ja palapelin palasten ripottelu sopiviin kohtiin tarinassa on oleellista.

Yhdeksän romaania kirjoittaneella Pricella (Clockers) on selvät suosikit Kingin valtavasta tuotannosta.

Hohto, Cujo ja Carrie. Hänen uusin romaaninsa, Laitos (2019), on myös hyvä. Hän kirjoittaa niin paljon, että kaikkia suosikkeja on mahdotonta pitää mielessä.

Pricelle myönnetään käsikirjoittajakilta WGA:n (Writer´s Guild of America) tunnustus kirjailijan urastaan helmikuun 1. päivänä pidettävässä gaalassa.

The Outsider esitetään HBO Nordicilla 13. tammikuuta alkaen. Sarjassa on kymmenen tunnin mittaista jaksoa.

Teksti: Johanna Juntunen, Los Angeles
Kuva: HBO Nordic

Lisää luettavaa