Suosikkikoomikon sarja saa oman elokuvansa: ”Hahmossa on tietynlaista epätoivoa”

13.12.2014 10:00

Stephen Merchantin luoma Hello Ladies -komediasarja on saanut HBO:lla oman samannimisen elokuvansa. Sarjaa esitettiin yhden tuotantokauden verran kahdeksan jaksoa. Episodi haastatteli Suomessakin lokakuussa vieraillutta Merchantia.

Haastattelu: Reija Karkkonen
Kuvat:  Prashant Gupta / HBO

Aloitit stand up -koomikkona. Mikä sinua kiehtoi stand upissa?
Kaikki omat sankarini olivat stand up -koomikkoja. Ajattelin aina, että stand up olisi jotain mitä minun olisi tehtävä. Vihdoin keräsin rohkeuden aloittaa ja tein stand upia aina silloin tällöin vuosien varrella. Viime viikolla päättyi pohjoismaiden kiertueeni. Stand up oli aina jotakin, mikä teki minuun vaikutuksen, pidin siitä kuinka siinä puhutaan suoraan yleisölle. Se on lihas, jota haluan harjoittaa.

Miksi edelleen jatkat stand upia, vaikka olet kiireinen television ja elokuvien parissa?
Lopetin stand upin moneksi vuodeksi juuri siitä syystä. En kokenut mitään tarvetta hypätä lentokoneisiin ja juniin tai ajaa autolla keikoille. Aloittaessa täytyy hengailla baareissa tai pubeissa ja jos olet onnekas niin saat 20 minuutin ajan yrittää juttuasi lavalla. En koskaan oikeastaan nauttinut siitä. Joten silloin kun televisiohommat alkoivat, lopetin stand upin täysin monen vuoden ajaksi enkä koskaan kaivannut sitä. En kuulu niihin ihmisiin, jotka tarvitsevat aplodeja, naurua ja huomiota. Mitä huomasin kaipaavani oli suoraan yleisölle puhuminen, itsensä muistuttaminen siitä, kuinka vaikeaa on saada yleisö nauramaan ja kuinka voi saada heidät nauramaan. Kaipasin tätä teknistä harjoitusta, idean työstämistä ja esityksen rakentamista. Kaipasin mekaanisia puolia.

Millaisia muistoja sinulle jäi lokakuun stand up -keikaltasi Suomessa?
Olin aivan häikäistynyt yleisöstä. Sen lisäksi että kaikki puhuivat täydellistä englantia, he tuntuivat tajuavan jokaisen biitin ja nyanssin. Pidämme Suomen showta yhtenä meidän parhaistamme. Show oli parempi kuin jotkut brittikeikkamme, se oli erittäin sähköinen. Emme tienneet mitä odottaa ja meistä ainakin tuntui kuin olisimme jollain tapaa olleet pioneereja. Olimme erittäin häikäistyneitä yleisöstä.

Oliko Office-sarja käännekohta urallasi?
Kyllä se oli. Toisaalta minulla ei siinä vaiheessa juuri ollut uraa. Office oli oikeastaan ensimmäinen merkittävä juttu, jonka tein. Olin tehnyt jonkin verran radiotyötä ja muuta, mutta Office oli varsinaisesti urani alku. Olimme tavallaan hyvin ylellisessä asemassa, sillä emme olleet tunnettuja eikä kenelläkään ollut mitään odotuksia meidän suhteemme. Kukaan ei tiennyt millainen Officesta tulisi eikä kenelläkään ollut mitään odotuksia. Tällaisen jälkeen ei enää koskaan saa vastaavaa mahdollisuutta ikään kuin julkaista ensimmäistä albumiaan. Kaikki mitä jatkossa teet tapahtuu valokeilassa. Valokeilassa on paljon vaikeampaa ottaa riskejä ja olla kokeellinen. Kaikki on tavallaan vaikeampaa.

Kuinka Hello Ladies -sarja sai alkunsa?
Hello Ladies -show jonka tein juuri Suomessa on sama show, jonka tein Los Angelesissa pari vuotta sitten. Muutama ihminen HBO:lta tuli sen jälkeen ehdottamaan, että muokkaisin esityksestäni sitcomin. Näin televisiosarja sai alkunsa. Kehitimme sarjan stand up shown pohjalta, otimme siitä tavaramerkkejä ja näkökantoja ja sijoitimme ne sitcomin maailmaan. Näin sarja syntyi.

Perustuuko Hello Ladies -sarjan päähenkilö jossain määrin sinuun?
Hänessä on pahimmat mahdolliset piirteeni liioiteltuna. Päähenkilössä on versioita ei vain minusta vaan myös kanssakirjoittajistani. Hahmossa on tietynlaista totuutta, jota olen todistanut paitsi itsessäni myös monessa ihmisessä, jonka olen tavannut Los Angelesissa: tietynlaista epätoivoa. Ainakin aluksi Los Angelesissa kohtaat yksinäisyyttä. LA on hyvin yksinäinen, outo kaupunki. Pinnalta tarkasteltuna paikka vaikuttaa erittäin glamouriselta, Hollywoodin ja elokuvatähtien paikalta. Todellisuudessa on erittäin vaikeaa löytää väylää siihen maailmaan jos et kuulu siihen. Monet siellä kuitenkin yrittävät. Mielestäni sarja on aika tarkka heijastus monen ihmisen kokemuksiin LA:ssa.

Mitkä tietyt elementit Hello Ladies -sarjassa saavat sen erottumaan joukosta tai vetoavaksi?
Mielestäni siinä on rehellisyyttä, josta kaikki ihmiset eivät pidä. Henkilöhahmo on joku, joka on saanut päähänsä, että hänen elämänsä voisi olla glamourista täynnä kauniita naisia ja hienoja juhlia etuoikeutetuille. Hän haikailee vaihtoehtoista elämäntyyliä, osittain rangaistakseen niitä ihmisiä jotka pitivät häntä luuserina silloin kun hän oli nuori. Monet erittäin menestyneistä ihmisistä Los Angelesissa ovat ihmisiä, jotka menivät sinne antaakseen maailmalle opetuksen: luulit etten ole kukaan, luulit että olen luuseri, minäpä näytän sinulle. Sellainen kunnianhimo ja draivi on erittäin todellista. Se saattaa saada henkilöhahmot näyttämään rumilta, mutta se on todellisuutta. Mielestäni se ei ole totuus vain Los Angelesissa, vaan on olemassa paljon ihmisiä jotka ovat turhautuneita heidän paikastaan maailmassa ja yrittävät parantaa sitä. He eivät ole tyytyväisiä itseensä ja yrittävät jatkuvasti todistaa maailmalle, että he ovat jotakin mitä he eivät ole. Tämä ajaa myös Hello Ladiesin päähenkilöä. On paljon ihmisiä, erityisesti LA:ssa mutta joka puolella, jotka kärsivät tästä samasta syndroomasta.

stephenchristinehelloladies

Onko sinulla suosikkihahmoa tässä sarjassa?
Voin rehellisesti sanoa, että olen työskennellyt monien lahjakkaiden ihmisten kanssa, mutta koskaan minulla ei ole ollut niin hauskaa tai niin paljon kemiaa kuin sarjan toisen päänäyttelijän Christine Woodsin kanssa. Hän esittää kämppistäni. Mielestäni meillä on erittäin hyvä kemia, ja ihmiset tulevat näkemään sitä vielä enemmän tulevassa elokuvassa. Ystävääni ja sidekickiäni esittävä Nate Torrence on ihana mies ja kaikessa mukana. Kyle Mooney, joka esittää nörttimäistä toimistoystävääni, on ehkä kaikkein hauskin työtoveri, koska hänelle voi antaa mitä tahansa materiaalia ja hän aina tekee siitä hauskan. Olen erittäin tyytyväinen luomaamme pieneen maailmaan näistä sopeutumattomista glamourin maailmassa.

Miksi teet Hello Ladies -elokuvan sen sijaan, että jatkaisit televisiosarjaa?
Se on HBO:n päätös eikä minun käsissäni. Olen vain hyvilläni, että he antavat minun tehdä jotakin tällä henkilöhahmolla ja maailmalla. Lähestyimme tätä projektia kuin elokuvaa, ja mielestäni sillä on elokuvallinen laatu ja muoto. Olen hyvin tyytyväinen siihen. Päätökset siitä kuinka monta tuotantokautta tehdään ja vastaavat eivät koskaan ole minun käsissäni. Minulle on etuoikeus jos saan tehdä jotakin, joten jos minun annetaan tehdä jotakin, niin tartun tilaisuuteen.

Onko mahdollista, että olisi tulossa lisää elokuvia tai tuotantokausia?
Kuvittelisin sen olevan mahdollista. Jos he antavat meidän tehdä lisää, se olisi mahtavaa. Koen myös, että elokuvassa on tietynlainen päätös. Joten minusta se on tyydyttävä jos pitää showsta tai vaikka sarja ei olisi millään tavalla tuttu. Mielestäni tämä erottuu omana juttunaan. Se on palkitseva, viihdyttävä ja romanttinen omalla tavallaan.

Kuinka elokuva eroaa sarjasta?
Elokuvassa saa enemmän ymmärrystä henkilöhahmoni menneisyyteen. Selviää miksi hän lähti Englannista ja miksi hän niin epätoivoisesti kamppailee menneisyytensä kanssa. Koska tässä spesiaalissa on elokuvan muoto – alku, keskiosa ja loppu – ei tarvitse olla nähnyt sarjaa voidakseen nauttia siitä. Toivottavasti se on hauskaa ja palkitsevaa sarjan katsojille, mutta jos ei ole nähnyt sarjaa, esittelemme kyllä henkilöhahmot ja saa varmasti käsityksen siitä mitä tapahtuu. Olemme mielestäni antaneet enemmän näkemystä päähenkilöön… hän on hieman muuttunut mies sitten sarjan. Hän antaa enemmän arvoa ystävilleen ja on vähemmän itsekäs. Mukana myös romanttisuutta.

Olisitko kiinnostunut Hollywood-elokuvan tekemisestä? Esimerkiksi pahiksen esittämisestä toimintaelokuvassa tai olla Jason Stathamin sidekick?
Olisin mielelläni toimintaelokuvassa. Puhuin hiljattain roolittajalle LA:ssa ja hän sanoi minulle, että on hassua, mutta hän ei koskaan ajatellut minun olevan vapaa projekteihin, koska olin aina tavallaan kirjoittamassa ja tuottamassa omia projektejani. On hassua kuinka monet eivät ajattele minua palkattavissa olevana näyttelijänä, koska he näkevät minut joko Ricky Gervaisin kanssa tai tekemässä omia juttujani. Olen aina innoissani mukana muidenkin projekteissa. Kun lopetamme tämän puhelun, minun on nauhoitettava jokunen koe-esiintyminen ja lähetettävä ne paria elokuvaroolia varten, joihin minua on pyydetty koe-esiintymään. En tiedä tulenko saamaan rooleja, mutta olen aina mielelläni koe-esiintymässä kuten kuka tahansa muu.

Voitko kertoa yhtään lisää näistä koe-esiintymisistä?
En voi, koska niistä ei välttämättä tule mitään, missä tapauksessa tulet näkemään valmiin elokuvan ja huomaamaan poissaoloni. Se olisi noloa!

Mihin projekteihin olet varmasti ryhtymässä seuraavaksi?
Olen kirjoittamassa elokuvaa tällä hetkellä. Elokuvakäsikirjoitusta, joka on enemmänkin draama pienoisella komediallisella otteella. Mutta tämä on varhaisessa vaiheessa, koska kirjoittaminen vie niin kauan aikaa. En pysty vielä sanomaan paljoakaan siitä, mutta nautin kirjoittamisesta suuresti. Uskon, että tämän Hello Ladies -spesiaalin tekeminen on antanut minulle makua elokuvantekoon ja -muotoon, ja televisiosarjan näköalat pelottavat. Teoriassa sarja voisi toimia ikuisesti, mutta elokuvassa on se tyydytys, että voi sitoa langanpäitä yhteen ja kirjoittaa tarinalle lopun. En tiedä olenko tulossa laiskaksi vai vanhaksi, mutta mahdollisuus tehdä iso tv-show tuntuu pelottavalta, kun taas jokin elokuvassa tuntuu tiiviimmältä ja mieleisemmältä.

Onko sinun mahdollista sanoa, että kumpi on sinulle suurempi intohimo: kirjoittaminen vai esiintyminen?
Se, mitä en ole tekemässä kullakin hetkellä. Kirjoitan tällä hetkellä ja nautin siitä, mutta voin hyvinkin kuvitella, että jos kysyisit muutaman kuukauden päästä, olen iskenyt pääni tiiliseinään epävarmana siitä mihin suuntaan tarina on menossa ja minulla on kirjoittajan blokki. Silloin haluaisin epätoivoisesti päästä esiintymään. Ja kun olen tien päällä – teimme juuri 13–14 lentoa yhtä monen päivän aikana Skandinavian kiertueemme aikana – en malta odottaa, että olen jälleen huoneessa kirjoittamassa. Ruoho on aina vihreämpää minulle, enkä ole koskaan tyytyväinen; valitsisin edes takaisin eri asioiden välillä.

Lisää luettavaa