Sundancen elokuvafestivaalilla mukana ennätysmäärä suomalaisia elokuvia

Sundance on Yhdysvaltojen merkittävin elokuvafestivaali.

10.12.2021 10:31

Tammikuun lopulla Yhdysvaltain Utahissa järjestettävällä festivaalilla nähdään maailmanensi-illassa Suomesta kaksi pitkää fiktioelokuvaa ja yksi pitkä dokumenttielokuva. Niistä kaksi on ohjaajiensa esikoispitkiä.

Sundancen elokuvajuhlien kilpasarjassa ei ole aiemmin ollut pitkää fiktioelokuvaa Suomesta. Ensi vuoden festivaalilla World Cinema Dramatic Competition -sarjassa on mukana Alli Haapasalon ohjaama draama Tytöt tytöt tytöt, jonka kansainvälinen nimi on Girl Picture.

Haapasalo on riemuissaan: ”Erityisesti iloitsen siitä, että Sundanceen lähtee tyttöelokuva! Tytöt tytöt tytöt kertoo lapsuuden ja aikuisuuden välitilasta ja omien ääriviivojen piirtämisestä, mutta ehkä kaikkein eniten nähdyksi tulemisen tarpeesta – ja siksi onkin aivan ihanaa, että arvostettu festivaali on todella nähnyt elokuvan ja sen tytöt”, Haapasalo kertoo tiedotteessa.

Daniela Hakulisen ja Ilona Ahdin kirjoittamassa elokuvassa seurataan kolmen erilaisen tytön tutustumista, ensirakkautta ja omien tunteiden etsintää. Pääosissa nähdään Linnea Leino, Aamu Milonoff ja Eleonoora Kauhanen. Elokuvan ensi-ilta Suomessa on 14.4.2022.

World Cinema Documentary Competition -kilpasarjassa on mukana Tania Andersonin ohjaama The Mission. Pitkässä dokumenttielokuvassa seurataan neljän amerikkalaisen mormoninuoren matkaa Suomeen, yhteen Euroopan maallistuneimmista maista. Lähetystyön arki vaikuttaa eri tavoin nuoriin heidän kohdatessaan ihmisiä oman uskontokuntansa ulkopuolelta, kaukana kotoa.

Tania Anderson on Helsingissä asuva, brittiläis-amerikkalais-sveitsiläinen elokuvantekijä ja toimittaja. The Mission on hänen ensimmäinen pitkä dokumenttielokuvansa. Elokuva tulee Suomessa ensi-iltaan vuoden 2022 aikana.

Hanna Bergholmin esikoispitkä Pahanhautoja (engl. Hatching) on mukana festivaalin Midnight-sarjassa. Ilja Rautsin käsikirjoittamassa kauhuelokuvassa nuori Tinja-tyttö löytää erikoisen linnunmunan, jota hän hoivaa salaa idyllistä imagoa varjelevalta perheeltään. Täydellinen koti muuttuu kauhun näyttämöksi, kun muna kuoriutuu.

”Olen todella onnellinen, että elokuva saa maailman ensi-iltansa juuri Sundancessa, joka kuuluu elokuva-alan merkittävimpiin festivaaleihin. Ja vieläpä Midnight-sarjassa, joka on Pahanhautojalle täydellinen”, kommentoi Bergholm. ”Naisten näkökulmat ovat varsinkin genre-elokuvissa olleet pitkään vaiettuja, ja sen vuoksi olen erityisen iloinen, että elokuva huomataan.”

Tuottaja Mika Ritalahti kertoo tiedotteessa, että ”elokuva on myyty jo yli 40 maahan, ja siitä tuli paikoin jopa kilpahuuto.

Elokuvan pääosissa nähdään Siiri Solalinna, Sophia Heikkilä, Jani Volanen ja Reino Nordin. Elokuvan ensi-ilta Suomessa on 4.2.2022.

Sundance Film Festival järjestetään 20.–30.1.2022. Vuonna 1978 perustettu Sundance on Yhdysvaltojen merkittävin elokuvafestivaali. Se järjestetään vuosittain Utahin osavaltiossa.

Lisää luettavaa