Suomalaiset elokuvat herättävät kansainvälistä kiinnostusta

20.5.2010 06:04

Cannesin elokuvajuhlien yhteydessä järjestetään vuosittain yksi elokuva-alan keskeisistä rahoitus- ja myyntitapahtumista, Cannesin elokuvamarket. Tänäkin vuonna pitkälti yli 20 suomalaista tuotantoyhtiötä istui sadoissa kansainvälisissä palavereissa neuvottelemassa yhteistuottajien, rahoittajien, levittäjien ja myyjien kanssa.

Raimo O Niemen ohjaama nuorisoelokuva Roskisprinssi on saanut myyntiyhtiökseen kanadalaisen Delphis Filmsin. Elokuvan kuvaukset jatkuvat elokuussa Joensuussa.

Saara Cantellin ohjaama ja juuri Shanghain elokuvafestivaalille valittu Kohtaamisia on herättänyt Cannesissa monien myyntiyhtiöiden kiinnostuksen.

Snapper Films on esitellyt syksyllä kuvatun Juha Wuolijoen ohjaaman Hella W -elokuvan alustavia kuvausmateriaaleja. Tammikuussa 2011 elokuvateattereissa nähtävä Hella Wuolijoesta kertova elokuva on herättänyt laajaa kansainvälistä kiinnostusta.

Maria Lindbergin ohjaama Muumi ja punainen pyrstötähti -3D-elokuva sai maailman ensi-iltansa Cannesin marketissa viime perjantaina 14.5.2010. Paikalla olivat myös elokuvan kansainvälistä ääniversiota tähdittävät Helena Mattson (Iron Man 2, Surrogates), Stellan Skarsgård (Mamma Mia!, Pirates of the Caribbean) ja Mads Mikkelsen (Clash of the Titans, Casino Royale). Ensi-iltanäytöstä ennen järjestettiin juhlatilaisuus Harle-jahdilla Cannesin huvipursisatamassa. Neuvottelut levityksestä useisiin maihin ovat käynnissä.

Muumi ja punainen pyrstötähti on ensimmäinen pohjoismainen 3D-elokuva. Teattereihin elokuva tulee Suomessa 6. elokuuta.

Rare Exports -elokuvan levitysoikeudet on myyty Cannesin elokuvajuhlilla useaan maahan. Tehtyjen levityssopimusten perusteella Rare Exportsista tulee yksi parhaiten kansainvälisesti levinnyt suomalainen elokuva.

Rare Exports -elokuvan takana on pitkälti sama tiimi, joka oli tekemässä myös lyhytelokuvia Rare Exports Inc (2003) ja Rare Exports Inc – Safety Instructions (2005). Festivaaleilla ympäri maailmaa tunnustetut lyhytelokuvat ovat saavuttaneet internetissä poikkeuksellisen suosion: ne ovat saaneet yhteensä toista miljoona katsojaa. Elokuvan ohjaa ja käsikirjoittaa Jalmari Helander, joka tunnetaan mainoselokuva- ja musiikkivideo-ohjaajana. Elokuvan keskeisissä rooleissa nähdään Jorma Tommila, Tommi Korpela, Rauno Juvonen sekä Onni Tommila ja Ilmari Järvenpää.

Mustan huumorin sävyttämä jännitysfantasia alkaa, kun kansainvälinen tutkimusryhmä aloittaa kaivaukset Korvatunturilla ja löytää 486 metrin syvyydestä, jäihin ja sahanpuruihin säilöttynä joulun tarkimmin varjellun salaisuuden. Elokuvan Suomen ensi-ilta on 3.12.2010.

Katso myös suomalaiset elokuvat.

Lisää luettavaa