Suomalaista Hollywood-historiaa – Näin Jörn Donner pokkasi Oscar-pystin: ”Tuo tyyppi on varmaan humalassa”

Oscarit jaetaan 92. kerran sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Sitä ennen voi vaikka palata ajassa taaksepäin ja katsoa, kuinka Jörn Donner otti vastaan Oscar-palkinnon vuonna 1983.

9.2.2020 11:50

Suomalaisten Oscar-menestyjien lista on lyhyt. Aki Kaurismäen elokuva Mies vailla menneisyyttä oli ehdolla parhaan vieraskielisen elokuvan sarjassa vuonna 2002 mutta ei voittanut.

Selma Vilhusen ohjaama Pitääkö mun kaikki hoitaa oli vuonna 2014 ehdolla lyhytfiktion sarjassa, eikä silläkään kertaa voittoa tullut, mutta samana vuonna suomalainen Janne Kontkanen palkittiin niin sanotulla teknisellä Oscarilla ansioistaan animaatioelokuvien parissa.

Mutta on meillä sentään muisto vuodelta 1983, jolloin Jörn Donner kävi pokkaamassa Oscarin. Palkinto meni itse asiassa Ruotsiin elokuvalle Fanny ja Alexander, joka voitti parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin. Hiljattain kuollut Donner toimi elokuvan tuottajana ja piti puheen, koska ohjaaja Ingmar Bergman ei saapunut paikalle. Mukana lavalla oli myös Bergmanin vaimo Ingrid von Rosen.

Parhaan elokuvan kategoriassa Oscar-palkinto myönnetään tuottajalle. Vieraskielisen elokuvan palkinnon saajaksi ei kuitenkaan nimetä yksittäisiä henkilöitä. Palkinnon ottaa yleensä vastaan ohjaaja, ja se myönnetään tuotantomaalle eli tässä tapauksessa Ruotsin kansalle.

Elokuva on kuitenkin suomalaisen Jörn Donnerin tuottama, joten palkinnosta ainakin osa kuuluu hänelle.

”Tuo tyyppi on varmaan humalassa”, kirjoittaa eräs YouTube-kommentoija Donnerin puhetta. Donner onkin myöntänyt, että hän oli tilanteessa ”nostattanut henkeä viskillä” mutta ei kuitenkaan ollut humalassa. Oli viskiä sitten nautittu tai ei, niin aika skarpisti puhe ainakin tuntuu sujuvan. Katso video alta.

Lisää luettavaa