Suomalaistoimittajien ensireaktiot Wonder Womanista: ”Sortuu lajityypin helmasynteihin”, ”DC:n sujuvin ja viihdyttävin”, ”Ei jaksa herättää kiinnostusta”, ”Hyvällä tavalla överi ja koskettavakin”

DC-supersankarielokuvien liikkeelle lähtö on sujunut nitkahdellen. Synkkien Batman- ja Superman-seikkailujen jälkeen Wonder Woman tuo universumiin naisnäkökulmaa. Episodin toimitus löysi siitä lajityypin puitteissa paljon hyvää, mutta tuotannon ongelmat näkyvät edelleen.

 

30.5.2017 10:28

Episodi-lehden päätoimittaja Jouni Vikmanin mielestä Wonder Woman on sarjan tähän mennessä paras.

Wonder Woman on tähänastisista DC-versumin elokuvista mielenkiintoisin ja lämpimin, voisi sanoa paras. Onneksi se ei yritä väkisin pohjustaa myöhempiä tapahtumia vaan keskittyy nimihahmonsa syntytarinaan.

– Nainen päähenkilönä mahdollistaa erilaisten tunnetasojen mukaan tuontia miehiseen supersynkistelyyn. Lisäksi antiikin jumalatar 1900-luvun ihmisten maailmassa johtaa kiintoisiin sukupuoliroolipohdintoihin. Harmi, että ne keskeytetään aina kuin seinään siinä vaiheessa, kun ne voisivat teiniyleisön hihityttämisen sijaan herättää levottomia ajatuksia.

– Edelleen huomaa, että aikatauluongelmat vaivaavat DC-tuotantoja. Käsikirjoitus on selvästi ollut keskeneräinen, mistä johtuen elokuva vaihtaa usein suuntaa jättäen jälkeensä tarpeettomia tapahtumia, kohtauksia ja henkilöitä.

Toimittaja Hannu Liekso pitää Wonder Womania lajityyppinsä tyypillisenä edustajana niin hyvässä kuin pahassa.

Wonder Woman toimii varmasti hyvin kyseisen genren ystäville. Siinä on kiinnostava ja hyvin rakennettu tarinanaihio, jota näyttelijät kannattelevat. Samalla se sortuu, etenkin elokuvan toisella puoliskolla, lajityyppinsä helmasynteihin kadottaen hyvän alun meiningin.

Epätasaisuus häiritsi toimittaja Jani Koivistolaista.

Wonder Woman ei ole millään tasolla epämiellyttävä, mutta kenties sävyltään epäkoherentti. Se tuntuu tasapainottelevan kömpelösti ryppyotsaisen toiminnan ja irrallisilta tuntuvien koomisten kevennysten välillä, sisältäen myös huolestuttavan määrän myötähäpeää herättäviä kohtauksia ja yksittäisiä otoksia.

– Ensimmäisen maailmansodan materiaali viihdyttää, mutta kahden mytologisen jumalan taistelu ei jaksa herättää kiinnostusta. Elokuvaa hallitsee sinisilmäinen sodanvastainen motiivi, ja se ansaitseekin osakseen siitä hyvästä hitaan taputuksen.

– Käsikirjoitus olisi hyötynyt vielä yhdestä kierroksesta läpi hiomakoneen, sillä lopputulokseen mahtuu turhia hahmoja, jotka eivät vaikuta tapahtumien kulkuun lähes millään tavalla. Wonder Woman onnistuu silti olemaan tähänastisista DC:n sarjakuvaspektaakkeleista sujuvin ja viihdyttävin. Koska aikaisemmat elokuvat ovat laskeneet riman niin alas, ei tätä saavutusta voi pitää minään suurena meriittinä, mutta ainakin hyvänä suuntana kaikille tuleville DC:n tuotoksille.

Toimittaja Päivi Laajalahden kommenttien perusteella Wonder Womanista saattaisi tulla sukupuolirajoja rikkova supersankarileffa.

– Monien harha-askeleiden jälkeen saadaan vihdoin toimiva supersankarielokuva myös DC:ltä. Suuressa kaaressa ei paljoakaan uutta, sillä esittelyelokuvahan aina vaatii tietyt tarinalliset elementit. Wonder Womanin elävyys syntyykin pienistä käsikirjoituksen oivalluksista, joissa nähdään kiinnostavia ja hauskoja, mutta myös yllättävänkin tarkkanäköisiä kontrasteja. Girlpower-elokuva, jota suosittelee mielellään jokaiselle genren ystävälle.

Myös toimittaja Milla Olkkonen antoi elokuvalle synninpäästön.

– Viihdyttävä elokuvaelämys. Leffa oli hyvällä tavalla överi ja osittain koskettavakin. Herkkiksenä liikutuin ajoittain hienoista kohtauksista ja sympaattisista hahmoista. Vahvat naishahmot olivat tietysti plussaa, mutta enemmän mieleeni jäi renttujengi, jonka kanssa päähenkilöt lähtivät pelastamaan maailmaa. Wonder Womanissa viehätti hänen inhimillisyytensä ja vaatimattomuutensa supervoimista huolimatta. Jotkut hahmot olivat hämmentäviä ja tarina osittain kliseinen, mutta eikö supersankarielokuvassa näin kuulu ollakin.

Wonder Woman ensi-illassa 2.6. Lue lisää elokuvasta Episodista 5/2017

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia