Suomen tytöt palkittiin Lyypekissä keskellä Islannin juhlia

9.11.2015 12:28

Esa Illin Toiset tytöt -nuorisoelokuva palkittiin sarjansa parhaana viikonloppuna päättyneellä Nordische Filmtage -festivaalilla Lyypekissä. Palkinnon arvo on 5 000 euroa. Jo 57 vuotta järjestetty festivaali on suurin pelkästään pohjois-eurooppalaiseen elokuvaan keskittyvä tapahtuma.

Festivaalin pääpalkintoa ja 12 500 euroa tavoitteli 16 pitkää elokuvaa. Sen sai norjalainen Henrik Martin Dahlsbakkenin Returning Home -elokuva. Perhetragedia on kuvattu Norjan mahtavilla tuntureilla. Tässä sarjassa olivat mukana Suomesta Klaus Härön Miekkailija sekä Mikko Kuparisen 2 yötä aamuun.

Tämänvuotinen festivaali oli kuitenkin islantilaisen elokuvan juhlaa. Avajaiselokuvana esitettiin Rams näyttävästi elävän lammaskatraan saattelemana. Grímur Hákonarsonin elokuva kertoo kahden lampuri-veljeksen, Gummin ja Kiddin erikoisesta suhteesta Norjan tunturilaaksossa. Elokuva on palkittu jo useilla festivaaleilla ja myös Lyypekissä se sai Baltischer Filmpreis -palkinnon.

Yleisö äänesti tapahtuman parhaaksi elokuvaksi islantilaisen Virgin Mountain  -elokuvan (Fúsi). Virgin Mountain sai myös festivaalinen kirkollisen palkinnon. Dagur Kárinin elokuvassa pääosaa esittää Gunnar Jónsson. Massiivinen mies oli myös Kiddin roolissa Rams-elokuvassa. Baltischer Filmpreis antoi vielä kunniamaininnan miehen suorituksesta syrjäytyneen Fúsin roolissa.

Dokumentti-elokuvien sarjassa palkittiin tanskalaisen Camilla Nielssonin Democrats, joka sijoittuu Zimbabween. Tässäkin sarjassa kunniamaininta meni Islantiin eli Ólafur Rögnvaldssonin Those Who Dare -elokuvalle.

 

Lisää luettavaa