Suomi-elokuva menestyi Lyypekissä

3.11.2014 12:44

Jukka Kärkkäisen ja Sini Liimataisen Näin unta elämästä sekä Ulrika Bengtsin Oppipoika palkittiin viikonvaihteessa päättyneillä Nordische Filmtage -festivaaleilla Lyypekissä. J-P Valkeapään He ovat paenneet sai kunniamaininnan pitkien elokuvien sarjassa.

Itsemurhia käsittelevä Näin unta elämästä sai parhaan dokumentin palkinnon ja 2 500 euroa. Aikuisten jury valitsi Oppipojan parhaaksi lasten ja nuorten elokuvaksi. 11–13-vuotiaista lapsista koottu nelihenkinen jury puolestaan valitsi ruotsalaisen Ella Lemhagenin Pojken med guldbyxorna -elokuvan. Molemmat saivat 5 000 euroa.

Festivaalin pääpalkintoa tavoitteli 18 elokuvaa. Sen ja 12 500 euroa nappasi islantilainen Life in a Fishbowl. Baldvin Z:n ohjaama yli kaksituntinen elokuva on myös norjalaisten Oscar-ehdokas. Jury antoi kunniamaininnan J-P Valkeapään He ovat paenneet -elokuvalle.

Yleisöpalkinto ja 5 000 euroa meni ruotsalaiselle Maria Blomin Hallåhallå-elokuvalle. Pääosaa lämminhenkisessä komediassa esittää suomalaisnäyttelijä Maria Sid, joka oli ottamassa palkintopystin vastaan.

Vuosittainen Nordiche Filmtage -festivaali on järjestetty jo vuodesta 1956 lähtien. Se keskittyy pohjoismaisiin, pohjoissaksalaisiin ja baltialaisiin elokuviin. Viiden päivän aikana esitettiin tänä vuonna runsaat 200 elokuvaa. Painopisteenä oli Filmland Finnland. Erikoisohjelmistossa oli suomalaisklassikoita Juurakon Huldasta Kahdeksaan surmanluotiin ja Komisario Palmuun.

(Sirpa Norri)

 

Lisää luettavaa