Suomi palkittiin koronan kurittamilla elokuvajuhlilla

Seurapeli elokuva. Samuli Niittymäki, Eero Milonoff, Emmi Parviainen, Laura Birn, Iida-Maria Heinonen, Paula Vesala, Paavo Kinnunen ja Christian Hillborg. Villinki. Helsinki. Heinäkuu 2019

Suomalaisia ja muita pohjoismaisia elokuvia perinteisesti saksalaisyleisölle esittelevä Lyypekin elokuvafestivaali joutui aivan kalkkiviivoilla muuttamaan suunnitelmiaan. Suomalaismenestystä se ei estänyt! Palkintoja sateli niin yleisöltä kuin tuomareilta.

Jenni Toivoniemen Seurapeli nappasi Lyypekin lauantaina päättyneellä Nordische Fimtage Lübeck -elokuvafestivaalilla sekä balttilaisen tuomariston että Lyypekin elokuvan-ystävyysseuran palkinnot, yhteensä 10 000 euroa. Yleisö äänesti Ville Jankerin Metsäjätin tapahtuman parhaimmaksi elokuvaksi ja se sai 5 000 euroa.

Vielä pari viikkoa sitten Lyypekin festivaali oli määrä pitää normaalisti. Saksan pahentuneen koronatilanteen takia se oli kuitenkin siirrettävä virtuaalisuuteen. Kaikki elokuvat olivat nyt nähtävissä joka puolella Saksaa, tekijänoikeuksien vuoksi kuitenkin vain Saksan rajojen sisällä.

Festivaalin pääpalkinto ja 12 500 euroa meni ensimmäistä kertaa Latviaan. The Pit (Bedre) kertoo nuoren taistelusta aikuisten maailmassa. Dace Pücen ohjaama elokuva on latvialais-suomalaista yhteistuotantoa.

Parhaana dokumenttielokuvana palkittiin Kenneth Sorenton Grönlannin itsenäistymiskampanjasta kertova The Fight for Greenland. Kirkkojen palkinnon sai tanskalaisen Malou Reymannin A Perfectly Normal Family (En helt almindelig familie). Se kertoo 11-vuotiaan Emman reaktioista, kun eräänä aamuna isä-Thomas kertookin muuttuvansa naiseksi.

Lapsituomaristo palkitsi parhaana elokuvana norjalaisen Johanne Helgelandin Pako rajan yli (Flukten over grensen) -elokuvan, joka kertoo norjalaislapsista 1940-luvulla pakenemassa Ruotsiin. Elokuva saa ensi-iltansa myös Suomessa päivämäärällä 4. joulukuuta.

Ensimmäistä kertaa nyt oli koottu tuomaristo myös nuorisosta. Tämän palkinnon sai ruotsalainen Ronnie Sandahl elokuvallaan Tigers. Aikuisista koottu tuomaristo palkitsi tässä sarjassa parhaana norjalaisen Sisters-elokuvan.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut