Suoraan dvd:llä julkaistu dystopia tuo mieleen George Lucasin scifiklassikon

23.9.2015 14:25

Jonas (Brenton Thwaites) päättää koulunsa ja saa kuulla valmistujaistilaisuudessa, että hänet on valittu yhteisön muistojensaajaksi.

Kiehtova tulevaisuus saa kuitenkin vähitellen aina vain synkempiä sävyjä, kun Antajalta (Jeff Bridges) saadun tiedon vastaanotto edellyttää myös ihmisen pahuuden kohtaamisen. Pojan silmien auettua mikään ei ole enää ennallaan.

Phillip Noyce kuorii The Giver -dystopiassaan esiin ulkoisesta väkivallasta riisutun utopian pimeät puolet. Sen myötä australialaisohjaaja näyttää tarkasti ohjaillun yhteisön fundamentalistisena kauhukabinettina, jossa poikkeavilla ja heikoilla ei ole tulevaisuutta.

Noyce kysyy, kenen etua ajaa maailma, joka vaatii toimiakseen sensuuria, kollektiivisen valheen vaalimista ja kieltää lisäksi kaikenlaisen kyseenalaistamisen.

Ekstrojen mukaan Etelä-Afrikassa kuvattu The Giver on hallittu kokonaisuus, joka tuo mieleen George Lucasin THX 1138:n (1971) kaltaiset klassikot. Kerronnan laskelmoinnin antaa anteeksi, sillä kokonaisuus toimii loppuun saakka asiallisesti isoja moraaliteemoja korostaen.

Matti Komulainen

Elokuva ★★★
Ekstrat ★★★

The Giver. Yhdysvallat 2014. Dvd Blu-ray. Julkaisupäivä 19.8.2015

Lisää luettavaa