Susi lammasten vaatteissa – Lupaava nuori nainen rikkoo sukupuolirooleja

Jo toistamiseen Oscar-ehdokkaaksi päässyt Carey Mulligan näyttelee murtunutta ja kostonhimoista naista ohjaaja-käsikirjoittaja Emerald Fennellin debyyttielokuvassa Lupaava nuori nainen. Mulligan ja Fennell kertovat sukupuolirooleja rikkovan ja tyylilajeja sekoittavan leffan tarinasta, taustoista ja tavoitteista.

Viisi Oscar-ehdokkuutta kahminut Lupaava nuori nainen (paras elokuva, naispääosa, ohjaus, käsikirjoitus ja leikkaus) kertoo lähes 30-vuotiaasta Cassiesta (Carey Mulligan). Hän on älykäs, vitsikäs ja kaunis nainen, jonka elämä on joutunut sivuraiteille opiskeluaikoina. Hän jätti opinnot lääketieteellisessä kesken, muutti takaisin vanhempiensa luo, meni töihin ankeaan kahvilaan eikä enää elättele kunnianhimoisia toiveita uran tai sosiaalisen elämän suhteen.

Traumaattinen suru on saanut Cassien apatian valtaan ja käpertymään kuoreensa. Hän löytää surulleen purkautumistien riekkumalla öisin baareissa, joissa hän teeskentee olevansa umpihumalassa. Kyse on ovelasta juonesta, jonka avulla Cassie hakee kostoa tapahtuneelle vääryydelle. Väkivaltaa käyttävän amazonin sijaan kostaja turvautuu muihin keinoihin.

Lupaava nuori nainen on monilahjakkuus Emerald Fennellin – näyttelijä, käsikirjoittaja, kirjailija – ensimmäinen pitkä elokuva, jonka hän on myös ohjannut. Englantilainen Fennell on toiminut muun muassa Killing Eve -sarjan showrunnerina ja näytellyt Tanskalainen tyttö -elokuvassa sekä tv-sarjoissa The Crown (nuori Camilla Parker Bowles) ja Hakekaa kätilö!.

Omaperäisessä trillerissä on draaman ja mustan komedian aineksia. Emerald Fennell ja Carey Mulligan (An Education, Wildlife, Collateral-sarja) keskustelivat elokuvasta American Cinemathequen virtuaalitilaisuudessa.

– Olen hyvin viehättynyt kostodraamoista. Mitä verisempiä, sen parempi. En ollut nähnyt aiheeseen liittyvää elokuvaa, jonka keskiössä olisi tavallinen nainen, joka ei ota asetta käteen. Naisethan harvoin ratkovat konflikteja fyysisesti. Mietin, saisinko tarinasta silti herkullisen ja aidosti traumaa koskettavan, Fennell kertoo käsikirjoituksen taustoista.

Ohjaaja-käsikirjoittaja pohtii elokuvan kautta, miten kostoon kietoutuu usein itsensä vahingoittaminen ja addiktio.

– Cassie voisi hyvin olla riippuvainen seksistä tai huumeista, mutta tässä tapauksessa hän on koukussa asioiden saattamiseksi oikealle tolalle vääryyden korjaamiseksi.
 

Kukkapaitaisen blondin kosto

Carey Mulligan murtaa raja-aitoja, sillä Cassien rooli poikkeaa täysin hänen tähänastisesta repertoaaristaan. Mulligan viehättyi näennäisen ”syöjättären” roolista niin paljon, että ei voinut kuvitella ketään muuta näyttelemään hahmoa.

– Tiesin heti, että rooli oli mehukas ja pelkäsin ensilukemalta, että joku muu saisi sen. En myöskään osannut odottaa loppuratkaisua, kun luin kutkuttavan käsikirjoituksen. Kun tapasin Emeraldin, aloin nähdä pienempiä yksityiskohtia. Hän halusi tehdä rosoisen indieleffan sijaan viihdyttävän, kauniin ja jännittävän elokuvan. Tapaamisen päättyessä olin allekirjoittanut sopimuksen, Mulligan sanoo.

Cassie on hyvin tietoinen manipulointikyvystään ja käyttää hyväkseen ulkonäköään. Mulliganille tällaisen hahmon esittäminen oli kuin kirsikka kakun päällä.

– Hän hämää myös vaatetuksellaan, joka ei ole suinkaan uhkaava, ja piilottelee täysin näkyvillä. Kukapa osaisi epäillä kukkapaitaan pukeutunutta blondia. Iltaisin hän näyttää täysin tuntemattomalta ja erilaiselta joka ilta. Oli hauskaa näytellä näitä eri rooleja, joita hän esittää baareissa. Sairaanhoitajan asu oli yksi suosikeistani, näyttelijä nauraa.

Hän kuvailee, miten Cassie koukuttuu valtapelistään, mutta illuusio kontrollista alkaa pikkuhiljaa murentua.

– Keskustelimme paljon Emeraldin kanssa Cassien henkilökohtaisesta tarinasta koston sijaan. Kymmenen vuotta aikaisemmin tapahtuneet kauheudet tuntuvat hänestä edelleen tuoreilta. Niinpä opetuksen antaminen miehille saa hänet tuntemaan olonsa hetkellisesti paremmalta, Mulligan selittää.

Tapahtumien edetessä Cassie törmää vanhaan opiskelukaveriinsa Ryaniin (Bo Burnham), jonka kautta hän tapaa muita ”haamuja” menneisyydestään.

Roolitus yllättää Mulliganin lisäksi myös miesnäyttelijöiden osalta, sillä Adam Brody, Max Greenfield ja Christopher Mintz-Plasse näyttelevät yleensä mukavia ja luotettavia tyyppejä. Fennell haluaa tarkoituksella johdattaa katsojia harhaan.
– Se oli hyvin tärkeää. Kuten Cassien tapauksessa, ulkonäkö hämää myös heidän kohdallaan. Halusin kääntää käsityksen ”hyvistä tai kilteistä pojista” päälaelleen. He itse asiassa luulevat olevansa kilttejä, sillä he käyttäytyvät elokuvassa samalla tavalla kuin kunnolliset hahmot monissa nykypäivän romanttisissa komedioissa. He eivät ole koskaan edes ajatelleet toimivansa huonosti tai epäkunnioittavasti.

Tyrmäys hyväksikäyttökulttuurille

Fennell sanoo, että elokuvan myötä on tärkeää saada aikaan rehellistä keskustelua toisten kunnioittamisesta.

– Tämä elokuva osoittaa, mitä tapahtuu, kun asioista ei puhuta vaan ongelmat lakaistaan maton alle. Lopulta kyse on anteeksiannosta; miten saamme sen, kuka pyytää sitä ja miten. Elokuvassa saa anteeksi, kun myöntää tehneensä väärin, Fennell selittää.

Ohjaaja-käsikirjoittaja pitää elokuvaa yhteiskunnan peilikuvana, sillä naisiin kohdistuvia karmeita tekoja tapahtuu kaikkialla maailmassa, ja niitä vähätellään seksismin takia.

– Olemme kaikki jollain tapaa osallisina toksisessa hyväksikäyttökulttuurissa, joten on tärkeää katsoa peiliin ja tiedostaa, miten ja millä tasolla oma mukanaolo siinä ilmenee. Halusin tarkastella kulttuuriamme tältä kannalta, ja pohtia, miten saamme tämän kauhean umpisolmun avattua.

Vakavasta ja kipeästä aiheesta huolimatta Lupaava nuori nainen on tarkoitettu olemaan viihdettä, joka tulee ehdottoman selväksi myös elokuvan sountrackilta. Fennell vakuuttaa, että se ei ole vitsi, vaikka suurin osa leffan musiikista on kaupallista pehmopoppia. Kappaleita esittävät muun muassa Spice Girls, Britney Spears ja Paris Hilton.

– Mukana on myös omia suosikkejani. Sitä paitsi Paris on hyvä esimerkki siitä, mistä elokuvassa puhutaan. Hän on yksi seksistisen kulttuurimme uhreista. Musiikkiin liittyy aina ensin tunnelataus, mutta jos kappaleen sanoitus heijastelee elokuvan teemoja, kuten Raining Men, se pääsee seulan läpi.

Elokuvassa on myös viittaus Robert Mitchumin tähdittämään film noir -tyyppiseen elokuvaan Räsynukke (1955).

– Se on yksi kaikkien aikojen suosikkielokuvistani. Meidän oli keksittävä, mitä Cassien vanhemmat (Jennifer Coolidge ja Clancy Brown) katsoisivat televisiosta ja käytimme lyhyttä pätkää Räsynukestä. Kyse on puheesta, joka on täydellinen yhdistelmä inhoa ja halua. Pidän siitä, miten aidolta Räsynukke tuntuu, mutta myös miten vertauskuvallinen se on, Fennell tunnustaa.

Elokuva kuvattiin nopealla aikataululla Los Angelesissa 23 päivässä. Fennell piti ilmapiirin kuvauspaikalla rentona.

– Sen jälkeen, kun löysin oikeat näyttelijät rooleihin, mikä on usein prosessin haastavin vaihe, siirryin taustalle. Mielestäni ohjaajan tehtävä on auttaa näyttelijöitä tekemään työnsä eikä olla heidän tiellään. Yritin luoda mahdollisimman mukavan ja iloisen ilmapiirin, koska näyttelijöiltä vaadittiin paljon. Monet kohtaukset olivat heille hyvin vaikeita, myöntää Fennell.

Aiheeseen liittyvät elokuvat