Suukko julkisella paikalla: Oscar-palkitun elokuvan naistähteä uhkaa ruoskintatuomio Iranissa

24.5.2014 11:29

Iranilainen näyttelijä Leila Hatami on aiheuttanut kohua kotimaassaan. Skandaali syntyi, kun Nader ja Simin: ero -elokuvan naispääosasta tunnettu Hatami suuteli julkisella paikalla Cannesin elokuvajuhlien johtajaa Gilles Jacobia. Ranskassa poskisuudelma on normaali tervehdys, jonka voi rinnastaa kättelyyn.

Kyseessä oli pelkkä suukko poskelle Cannesin punaisella matolla, mutta Iranissa vallitsevien islamilaisten sääntöjen mukaan toisilleen vieraat miehet ja naiset eivät saa suudella tai kosketella toisiaan julkisesti.

Hizbollahin opiskelijajärjestö on tehnyt asiasta vetoomuksen, jossa vaaditaan Hatamille ruoskintarangaistusta. Hatami ansaitsee järjestön mukaan rangaistuksen, koska hän on suudellut vierasta miestä. Järjestön tekemässä vetoomuksessa sanotaan, että islamilaisen lain mukaan tämä syntinen teko johtaa vankilatuomioon. Vetoomuksen mukaan elokuvatähden toiminta on loukannut iranilaisten uskonnollista vakaumusta, ja siksi järjestö vaatii laissa säädettyä ruoskintarangaistusta.

Hatamista tuli maailmankuulu näyttelijä, kun vuonna 2011 valmistunut Nader ja Simin: ero -elokuva herätti huomiota kansainvälisesti ja voitti lukuisia palkintoja. Elokuva palkittiin parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarilla. Hatami sai muun muassa parhaan naisnäyttelijän Hopeisen karhun Berliinin elokuvajuhlilla.

Lähde: Variety

(Episodi/JH)

Lisää luettavaa