Tähtien sota -elokuvan musiikki Suomessa syyskuussa elävän orkesterin esittämänä

Tähtien sota -elokuvan legendaarinen musiikki kuullaan Suomessa live-esityksenä syyskuussa.

14.8.2018 15:34

Star Wars: A New Hope In Concert on Tähtien sota -fanien harvinainen tilaisuus kuulla John Williamsin musiikkia elävänä. Konsertissa nähdään vuonna 1977 valmistunut Tähtien sota -elokuva Uusi toivo valkokankaalta orkesterin esittäessä John Williamsin säveltämää soundtrackia.

Williams on yksi kaikkien aikojen merkittävimpiä elokuvasäveltäjiä. Hän voitti Uusi toivo -elokuvasta Oscar-palkinnon. Williamsin merkityksestä Hollywoodissa kertookin hänen Oscar-menestyksensä. Williams on ollut peräti 51 kertaa Oscar-ehdokkaana ja voittanut palkinnon viisi kertaa. Ainoastaan Walt Disney on ollut useammin ehdolla.

Tähtien sodan ohjaaja George Lucas palkkasi Williamsin ystävänsä Steven Spielbergin neuvosta. Williams oli säveltänyt Oscar-palkitun musiikin Spielbergin elokuvaan Tappajahai (1975).

Lucas ei alun perin ajatellut tarvitsevansa säveltäjää lainkaan. Hän suunniteli lisäävänsä elokuvaan omaa suosikkimusiikkiaan, mutta Williams sai Lucasin vakuutettua, että alkuperäinen musiikki olisi parempi ratkaisu. Williamsin sävellystyössä näkyy kuitenkin vaikutteita Lucasin valitsemasta orkesterimusiikista. Erich Wolfgang Korngoldin musiikki Hollywood-draamassa Renkaita vedessä (1942) ja Alessandro Cicogninin musiikki italialaisklassikossa Polkupyörävaras (1948) toimivat Williamsin innoituksena.

Soundtrack ilmestyi vuonna 1977 tupla-lp:nä, jolla musiikin esitti Lontoon sinfoniaorkesteri Williamsin johtamana. Yhdysvaltain elokuvainstituutti on nimennyt sen kaikkien aikojen parhaaksi elokuvamusiikiksi amerikkalaisessa elokuvassa.

Syyskuussa voi kuulla, miltä musiikki kuulostaa elävän orkesterin esittämänä. Episodin toimitus ainakin odottaa tapahtumaa innolla.

Star Wars: A New Hope In Concert esitetään Hartwall Arenalla 8. syyskuuta.

Lisää luettavaa