Tältä näytti ensimmäinen Hobitti-elokuva vuodelta 1966 – katso koko elokuva täältä

Peter Jackson ei suinkaan ollut ensimmäinen, joka toi J.R.R. Tolkienin Hobitti-seikkailun elokuvana ihmisten iloksi. Sitä ennen tarinan kertoivat Jules Bass ja Arthur Rankin, jotka tekivät oman TV-elokuvansa vuonna 1977.

Mutta hekään eivät olleet ensimmäisiä: Vuonna 1966 tehdyn animaation takana on kuitenkin mielenkiintoinen tarina, eikä elokuvan alun perin pitänyt olla yhtään sellainen, kuin siitä tuli.

Tuottaja William Snyder omisti oikeudet Tolkienin kirjaan, mutta rahaongelmat Foxin kanssa estivät projektia toteutumasta. Snyderillä oli kuitenkin yksi ässä hihassaan: oikeudet pysyivät hänellä, kunhan hän vain tekisi minkä tahansa version kirjasta elokuvana. Niinpä Snyder tuotti tämän lyhyen animaatioelokuvan, joka on vain kuvitusta kertojaäänellä kuorrutettuna.

Ohjaaja/käsikirjoittaja/animaattori Gene Deitch pisti koko käsikirjoituksensa palaset 12 minuuttiin, soitti tsekkoslovakialaiselle animaattoriystävälleen, Adolf Bornille, ja näin syntyi ensimmäinen ja alkuperäinen Hobitti-elokuva.

Yhden 35mm filmikelan pituinen elokuva ei kummoinen ole, mutta kuvat miellyttävät vanhasta jäljestä pitävää silmää, ja tarina on todiste siitä, että kyllä sen Hobitin alle yhdeksässä tunnissa voi kertoa.

YouTube video

(Episodi/ML)

Aiheeseen liittyvät jutut