Tampereen elokuvajuhlien ohjelmisto julkistettu

Metropolis.

Tampereen elokuvajuhlia vietetään 50. kertaa 4.–8. maaliskuuta.

Ensimmäisen kerran kansainväliset lyhytelokuvajuhlat järjestettiin Tampereella 18.–22.2.1970, ja vuosikymmenten saatossa festivaali on kasvanut yhdeksi maailman merkittävimmistä lyhytelokuvatapahtumista.

Festivaalia on järjestetty perustamisvuodesta lähtien vuosittain lukuun ottamatta vuotta 1972, jolloin taloudelliset syyt estivät tapahtuman järjestämisen.

Juhlavuoden kunniaksi elokuvajuhlien ohjelmistossa nähdään kaksi TFF 50v: Lyhyesti parhaat -näytöstä, joihin on koottu festivaalin kansainvälisessä ja kotimaisessa kilpailuissa palkittuja elokuvia vuosilta 1971–2019.

Elokuvajuhlien 50-vuotista historiaa juhlistaa myös yhteistyössä Tampere Filharmonian ja Tampere-talon kanssa järjestettävä Metropolis-näytös Tampere-talon Isossa salissa lauantaina 7. maaliskuuta. Näytöksessä Fritz Langin ohjaama dystooppinen mykkäelokuvaklassikko Metropolis (1927) nähdään vuonna 2010 entisöitynä versiona. Elokuvan säestää Tampere Filharmonia saksalaisen kapellimestari Frank Strobelin johdolla, joka on johtanut elokuvan säestystä aiemmin muun muassa Berliinin filharmonikkojen kanssa.

Kilpailunäytösten ja teemaohjelmistojen ohella festivaalin ydintä ovat erilaiset retrospektiivi- ja tribuuttinäytökset. Tänä vuonna oman retrospektiivinsä elokuvajuhlilla saavat ohjaajat Miia Tervo ja Pilvi Takala sekä ruotsalaisanimaattorit Niki Lindroth von Bahr ja Joanna Rytel, joilta nähdään yhteisnäytös. Tribuuttinäytöksenä elokuvajuhlilla nähdään Arkiston aarteet 2: Juice Leskinen 70 vuotta, joka on omistettu taiteilija Juice Leskisen muistolle.

Naisten esiinmarssi jatkuu elokuvajuhlilla myös näytöksessä Yksittäistapaus, joka on yksi alkuvuoden elokuvatapauksista Suomessa. Näytös koostuu viidentoista elokuvantekijän, taiteilijan, tutkijan ja yhteiskuntavaikuttajan lyhytelokuvista, jotka tuovat esiin naisiin kohdistuvaa näkymätöntä vallankäyttöä niin yksityiselämässä kuin yhteiskunnassa. Elokuvasarjan lyhytelokuvat ovat fiktiota, mutta käsikirjoitukset ovat lähtöisin kirjoittajien omista tosielämän havainnoista. Elokuvajuhlilla Yksittäistapaus esitetään perjantaina 6. maaliskuuta Tullikamarin Pakkahuoneella, ja näytös on anniskelun johdosta rajattu yli 18-vuotiaille. Näytöksen jälkeen järjestetään keskustelutilaisuus, jossa on paikalla elokuvien tekijöitä.
Varaslähtö festivaaliin maksuttomissa ennakkonäytöksissä

Ennen varsinaista festivaalia Tampereen elokuvajuhlat tarjoaa yleisölle kolme maksutonta ennakkonäytöstä, joissa tapahtuman tunnelmiin ja ohjelmistoon pääsee virittymään jo etukäteen.

Festivaalin näytökset ja tapahtumat on julkistettu elokuvajuhlien verkkosivuilla.