Tampereen elokuvajuhlilla nähdään fiktioita, dokumentteja sekä animaatiota eri puolilta maailmaa

1.2.2012 13:28

Maaliskuussa järjestettävien 42. Tampereen kansainvälisten elokuvajuhlien kotimaiseen kilpailuun lähetettiin kaikkiaan 349 elokuvaa. Pitempien elokuvien kilpasarjaan valittiin kahdeksan tuotantoa, jotka ovat kaikki dokumentteja. Elokuvat käsittelevät historiaa, kulutuskritiikkiä sekä yhteiskunnallisia ilmiöitä, mutta ovat myös henkilökohtaisia ja kohteitaan lämmöllä tarkastelevia kertomuksia.

Kansalliseen traumaan pureutuva, Ville Suhosen ohjaama Jäämarssi – Suomen matkaopas 1941-42 (2011) kertoo jatkosodan aikaisista vankileireistä ja valtaeliitin päämääristä. Jouko Aaltosen Taistelu Turusta (2011) pohtii myös vallankäyttöä, mutta tutkii sitä suhteessa kaupunkikuvan muutokseen, millaisin ehdoin kaupunki muuttuu, kenelle rakennettu ympäristö kuuluu ja kuka siitä päättää.

Dokumenttien matkassa kuljetaan myös kaukaisempiin maailmankolkkiin. Katja Gauriloffin huomiota herättänyt Säilöttyjä unelmia (2011) kierrättää katsojan säilykepurkin mukana maanosasta toiseen. Sydämeni taakka (2011) on Iris Olssonin ja Yves Niyongabon kokoelma ruandalaisia selviytymistarinoita 16 vuotta kansanmurhan jälkeen. Hanna Maylettin Kerjäläiselokuva (2011) pohtii romanikerjäläisten herättämiä tuntemuksia alaikäisen, vastikään äidiksi tulleen Mihaelan tarinan kautta.

Näytösten henkilökuvat kertovat kumpikin muusikoista, mutta päähenkilöiden taustat ovat hyvin erilaisia. Kimmo Koskelan Soundbreaker (2011) on tutkielma harmonikkataiteilija Kimmo Pohjolan luomisvimmasta ja Jukka Kärkkäisen sekä J-P Passin Kovasikajutun (2012) päätähtinä ovat Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen jäsenet.

Alle 30-minuuttisten tuotantojen sarjassa kilpailee kaikkiaan 28 elokuvaa. Mukaan lukeutuu muun muassa fiktioita, animaatioita sekä dokumentteja. Etenkin Turun taideakatemia on kilpailussa hyvin edustettuna yhteensä kuudella lyhytelokuvalla. Mukana ovat muun muassa animaatio-ohjaajista Tatu Pohjavirta ja Mark Ståhle Eläimiä eläimille (2011) -rakkaustarinallaan, PV Lehtinen voimistelututkielmalla Krump (2011) sekä muusikkona ja kuvataiteilijanakin tunnettu Anssi Kasitonni Planet of Sexes (2012) -avaruusseikkailulla.

Kansainväliseen lyhytelokuvakilpailuun pyrki noin 4400 elokuvaa, joista kilpailemaan valittiin kaikkiaan 65 tuotantoa 41 maasta. 30 elokuvaa on fiktioita. Animaatioita nähdään 15, dokumentteja 14 ja kokeellisia kuusi. Elokuvia on esillä muun muassa Puolasta, Albaniasta, Kolumbiasta sekä Kamerunista.

42. Tampereen kansainväliset elokuvajuhlat järjestetään 7.-11. maaliskuuta.

Lisätietoa: Tampereen elokuvajuhlat

Lisää luettavaa