Tänään tv:ssä: ”1980-luvun paras kotimainen elokuva” – Palkittu rikostarina pohjautuu tositapahtumiin

IMDb-arvosana 5,9.

31.10.2023 05:00

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1989 valmistunut Kotia päin.

Ilkka Järvi-Laturin ohjaama palkittu rikoselokuva pohjautuu tositapahtumiin. Pääosia esittävät Ilkka Koivula, Jonna Järnefelt, Leena Suomu ja Risto Tuorila.

Elli Nyman ja taposta tuomittu Kauko Kurkela vihitään vankilan kappelissa Oulussa. Ellin poika Mika ei ole ilahtunut äitinsä uudesta avioliitosta. Mika lähtee Helsinkiin opiskelemaan diplomi-insinööriksi, mutta Oulussa käydessään hän joutuu vedetyksi mukaan alamaailman kuvioihin.

Järvi-Laturin ensimmäinen pitkä elokuva sai alkunsa Ilta-Sanomien otsikosta ”Mereen heitetyn surma oli alamaailman kosto”.

Ohjaaja kiinnostui uutisesta ja lähti tutkimaan, piilikö tapauksen takana järjestäytynyttä rikollisuutta. Sen sijaan taustalta paljastui traagisia asioita, jotka olivat lähellä hänen omaa elämäänsä.

Kotia päin (1989) sai kriitikoilta erinomaisen vastaanoton. Helsingin Sanomien legendaarisen kriitikon Helena Yläsen mielestä se oli 1980-luvun paras kotimainen elokuva. Järvi-Laturi palkittiin käsikirjoitus-Jussilla, ja elokuva voitti lisäksi muun muassa Pohjoismaisen elokuvapalkinnon.

Järvi-Laturi ohjasi myöhemmin elokuvat Tallinnan pimeys (1993) ja Historiaa tehdään öisin (History Is Made at Night, 1999). Jälkimmäisessä oli mukana kansainväliset tähtinäyttelijät Bill Pullman ja Irene Jacob.

Ohjaaja kuoli tämän vuoden maaliskuussa 61-vuotiaana sairastettuaan pitkään.

Kotia päin esitetään Yle Teemalla tiistaina 31.10.2023 klo 21.50. Elokuvan voi katsoa Areenasta 28.1.2024 saakka.

Lähde: Elonet

Lisää luettavaa