Elokuvaohjaaja Ilkka Järvi-Laturi on kuollut

Ilkka Järvi-Laturin elokuvat saivat poikkeuksellista kansainvälistä huomiota.

17.3.2023 10:05

Elokuvaohjaaja Ilkka Järvi-Laturi on kuollut. Hän oli kuollessaan 61-vuotias. Järvi-Laturi tunnetaan elokuvista Kotia päin, Tallinnan pimeys ja Historiaa tehdään öisin. Hänen elokuvansa saivat runsaasti kansainvälistä huomiota.

Järvi-Laturin ensimmäinen pitkä elokuva Kotia päin (1989) sai kriitikoilta erinomaisen vastaanoton. Helsingin Sanomien legendaarisen kriitikon Helena Yläsen mielestä se oli 1980-luvun paras kotimainen elokuva. Järvi-Laturi palkittiin käsikirjoitus-Jussilla, ja elokuva voitti lisäksi muun muassa Pohjoismaisen elokuvapalkinnon.

Järvi-Laturin toinen ohjaustyö Tallinnan pimeys (1993) nähtiin muun muassa Sundancessa ja Toronton elokuvajuhlilla, mikä oli tuohon aikaan poikkeuksellista suomalaiselle elokuvalle.

Kolmas pitkä elokuva Historiaa tehdään öisin (History of Made at Night, 1999) sai rahoitusta Isosta-Britanniasta, Saksasta ja Ranskasta. Pääosia esittivät kansainväliset tähdet Bill Pullman ja Irene Jacob.

Historiaa tehdään öisin jäi Järvi-Laturin viimeiseksi elokuvaksi. Hän asui sittemmin New Yorkissa ja teki siellä mainoksia.

Valkeakoskella syntynyt Järvi-Laturi opiskeli Teatterikoulun näyttelijälinjalla mutta vaihtoi sitten Taideteollisen korkeakoulun elokuvaosastolle.

STT:n tietojen mukaan Järvi-Laturi kuoli pitkän sairauden jälkeen Padasjoella 5. maaliskuuta.

Lisää luettavaa