Tänään tv:ssä: Aku Louhimiehen rakkauselokuva vuodelta 2002 – Lemmenparina Minna Haapkylä ja Peter Franzén

”Uskoin heti, että tästä tarinasta voisi tulla hyvä elokuva”, Aku Louhimies kertoi.

25.3.2024 05:00

Aku Louhimiehen ohjaama rakkauselokuva Kuutamolla (2002) perustuu Katja Kallion samannimiseen esikoisromaaniin.

Iiris (Minna Haapkylä) on kolmikymppinen romanttinen filmihullu. Eksentrinen taiteilijaäiti ja ystävättäret usuttavat häntä muuttamaan elämänsä, pyrkimään harmoniaan tai rentoutumaan seksin avulla. Iirikselle kelpaa kuitenkin vain aito romanssi.

Sitten Iiris kohtaa unelmiensa miehen, elokuvaohjaaja Markon (Peter Franzén). Kaikki on aluksi kuin elokuvissa, ja haaveet näyttävät käyvän toteen. Mutta onko suhde sittenkin vain pelkkää illuusiota? Ennen kuin asiaan saadaan selvyys, hermoromahduksen partaalla on neljä naista ja pari miestäkin.

Pääosia esittävien Haapkylän ja Franzénin ohella elokuvassa näyttelevät muun muassa Laura Malmivaara, Anna-Leena Härkönen, Matti Ristinen, Mikko Kouki ja Pirkko Saisio.

Koska päähenkilö on leffafriikki, elokuvassa on käytetty lukuisia elokuvaviittauksia. Siinä nähdään väläyksiä muun muassa Hollywood-klassikoista Taksikuski, Alaston satama ja Gilda sekä vanhoista suomifilmeistä, kuten Kulkurin valssi. Mukana on myös sitaattilainoja elokuvista Uneton Seatlessa, Batman – paluu, Tähtien sota, Tuulen viemää.

”Kun sain luettavakseni Katja Kallion romaanin, uskoin heti, että tästä tarinasta voisi tulla hyvä elokuva. Päätin ottaa sen tehtäväkseni”, Aku Louhimies kertoi elokuvan lehdistömateriaalissa.

Siinä hän monien mielestä myös onnistui. Elokuvan kritiikit olivat pääasiassa kiittäviä. Savon Sanomien Olli-Matti Oinonen kirjoitti, että ”Louhimies on tehnyt hyvän suomalaisen rakkauselokuvan”.

”Vaikka tarina käsittelee sitä ikuista yksinelämisen problematiikkaa ja elämänkumppanin etsintää, on Katja Kallion ja Louhimiehen yhdessä työstämä käsikirjoitus elämänmakuinen ja tuore. Mikä parasta, siinä on loistavaa huumoria ja hyviä käänteitä. Se pysyy jäntevänä alusta loppuun.”

Kriittisiäkin äänenpainoja nähtiin. Yhden tähden arvosteluistaan tunnettu Turun Sanomien Tapani Maskula ei säästellyt sanojaan.

Kuutamolla edustaa pitkäveteistä ja mitäänsanomatonta euromössöä, joka pöyhkeilee kansainvälisyyden kyllästämillä trendimarkkinoilla niin kauhtunein klisein että tekijää luulisi hävettävän”, veteraanikriitikko Maskula tykitteli.

Elokuvasta tuli joka tapauksessa kaupallinen menestys. Se keräsi elokuvateattereissa yli 200 000 katsojaa.

Kuutamolla nähdään nyt televisiossa kolme kertaa.

  • Ma 25.03.2024 klo 21.00, Hero
  • To 28.03.2024 klo 23.45, Nelonen
  • Ma 01.04.2024 klo 21.00, Hero

Elokuva löytyy tällä hetkellä myös Netflixistä ja Ruutu Plussasta. Katso traileri alta.


Lähde: Elonet

Lisää luettavaa