Tänään tv:ssä: Ehkä parhaita rikoselokuvia, mitä on koskaan tehty – Jäi Oscar-gaalassa Titanicin varjoon, ja se on suuri vääryys

Rotten Tomatoes -lukema jäätävät 99 %.

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1997 valmistunut L.A. Confidential.

L.A. Confidentialin keskushahmoina on kolme täysin erilaista poliisia väkivaltaisessa ja korruptoituneessa 50-luvun Los Angelesissa.

Russell Crowe on Hollywood-läpimurtoroolissaan keinoja kaihtamaton nyrkkisankari. Kevin Spaceyn esittämä Jack Vincennes ottaa poliisintyöstä hyödyn irti ja paistattelee julkisuuden valokeilassa. Guy Pearcen roolihahmo pyrkii toimimaan kunniallisesti oppikirjan mukaan.

L.A. Confidential on ohjaaja Curtis Hansonin (8 Mile, Wonder Boys) epätasaisen uran napakymppi. Menestyksen taustalla on James Ellroyn maineikas noir-dekkari.

Hanson ja käsikirjoittaja Brian Helgeland ovat onnistuneet ottamaan Ellroyn laajasta romaanista olennaisen ja siirtämään sen filmille klassista noir-tyyliä kunnioittaen mutta modernilla otteella.

L.A. Confidential sai jo ilmestyessään ylistävät arviot, ja sitä pidetään yhtenä modernin rikoselokuvan huipista.

Monet arvovaltaiset tahot, kuten Time-lehti ja Yhdysvaltain kansallinen kriitikkoyhdistys nimesivät L.A. Confidentialin vuoden 1997 parhaaksi elokuvaksi.

Elokuva sai yhdeksän Oscar-ehdokkuutta ja voitti kaksi: Kim Basinger palkittiin parhaasta naissivuosasta ja Brian Helgeland sovitetusta käsikirjoituksesta.

Oscareita olisi ehkä tullut enemmänkin, ellei samana vuonna olisi ilmestynyt myös supersuosittu Titanic, joka jyräsi useimmissa kategorioissa.

Elokuvan arvostuksesta kertoo paljon myös se, että Rotten Tomatoes -sivuston keräämistä arvioista 99 prosenttia on positiivisia.

L.A. Confidential esitetään Yle Teemalla tiistaina 14.06.2022 klo 22.00. Areenassa 20.6.2022 saakka. Katso traileri alta.

YouTube video