Tänään tv:ssä: Harvinaisen vahva kotimainen – Pitää otteessaan viimeiseen kohtaukseen saakka

IMDb-arvosana 5.1.

1.11.2022 06:30

Korso on mielentila, kuuluu elokuvan mainoslause.

Se on ankea mielentila.

Vantaalainen lähiö kuvataan paikkana, jossa on likaista ja rumaa, ollaan sitten kotona, keskiolutbaarissa tai sohjoisilla kaduilla.

Elokuvan keskushahmo on parikymppinen Markus (Mikko Neuvonen), joka asuu äitinsä ja pikkusiskonsa Hetan (Iida Lampela) kanssa nuhruisessa ja ahtaassa asunnossa. Isä on muuttanut Ruotsiin, missä hänellä on uusi perhe. Ammattikoulu on jäänyt Markukselta kesken, ja hänen aikansa kuluu lähinnä kavereiden kanssa lorvien.

Kokoontumispaikka on vanha tehdashalli ja seurustelujuomina itse tehty puolivalmis kilju – ehkä hyvänä päivänä halpa keskiolut. Markuksella on kaksi hyvää ystävää. Vänä (Niko Vakkuri) on iloinen läpänheittäjä. Hartikainen (Iiro Panula) on tasainen ja kiltti nuorukainen, joka haaveilee omakotitalosta ja kaljatölkeillä vuoratusta takkahuoneesta.

Markuksella on suuri haave: hän on innostunut koripallosta ja haluaa matkustaa New Yorkiin katukoriskilpailuihin. Tavallisen vantaalaispojan unelma koristähteydestä tuntuu hieman liioitellulta. Pikkusiskon afrikkalaistaustainen poikaystävä Jojo (Richmond Ghansah) kertookin suoraan ajatuksensa Markuksen haaveilusta.

Markuksen ja Jojon välille syntyy jatkuvia yhteenottoja. Markus treenaa kuitenkin sinnikkäästi korisaitojaan ja hankkii rahat lentolippuun. Lippuun tarvittava summa ei ole aivan pieni, mutta rahoitus järjestyy yllättävän helposti, kun paikallisen alamaailman nokkamies Murikka (Petri Manninen) lainaa rahat tuosta vain. Korsosta New Yorkiin on kuitenkin pitkä matka, ja velan takaisinmaksu koittaa aivan liian pian.

Korso on ohjaaja Akseli Tuomivaaran ensimmäinen pitkä elokuva. Vahvasta käsikirjoituksesta vastaava Jenni Toivoniemi ja Kirsikka Saari.

Lähiö on elokuvassa kuin henkinen vankila, josta ei pääse pakenemaan.

Korso ei silti ole ahdistava elokuva. Siinä on voimaa ja jännitettä, joka pitää otteessaan ensiminuuteilta viimeiseen kohtaukseen saakka.

Tämähän on Suomen Trainspotting, tulee mieleen kun Korson lopputekstit alkavat.

Korso esitetään televisiossa viikon aikana kaksi kertaa:

  • Ti 01.11.2022 klo 21.00, Liv
  • La 05.11.2022 klo 21.30, Hero

Katso traileri alta.

Lue myös: Korso-elokuva tehtiin punkkariasenteella: ”Siinä ei mielistellä eikä rankistella”

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa