Miss Farkku-Suomi

GENRE ENSI-ILTA 03.08.2012 TÄHDET

Valloittavan sympaattinen tapaus.

1970-luvulla suomalainen nuoriso jakautui kärjistäen sanottuna kahteen ryhmään. Oli niitä, jotka kuuntelivat Hurriganesia. Ja sitten oli niitä, jotka saivat turpiinsa.

17-kesäinen Välde kuuluu jälkimmäiseen ryhmään. Takapajuisessa, oviaan maailmalle vasta hiljalleen availevassa Suomessa Oulu ei ole helpoin paikka elää, kun kotimaisia suosikkeja mieluummin kuuntelee Lou Reedia ja David Bowieta. Nuoren miehen sankarit laulavat suuren maailman metropoleista, joissa ihmiset vapaasti tutkivat seksuaalisuuttaan ja muokkaavat ulkonäkönsä vastaamaan sitä mitä sisällään tuntevat. Sanalla sanoen, he uivat massojen seassa vastavirtaan.

Välde on ihastunut luokan vaaleaan kaunottareen, Pikeen. Itsekin hieman muiden sanelemaa kohtaloa vastaan kapinoiva Pike suhtautuu huvittuneen ystävällisesti erilaisen koulukaverin kömpelöihin kontaktiyrityksiin. Mutta sitten hän voittaa Suosikki-lehden Miss Farkku-Suomi -kilpailun ja menettää paikallisjulkkiksena kontrollin omasta elämästään.

Orastavan lemmen tielle nouseva seinä saa Välden sukeltamaan entistä syvemmälle musiikkiin ja alkaa löytää oman luovuutensa muusikkona ja lauluntekijänä. Varsinkin punkin rantautuminen Suomeen antaa rohkeuden kanavoida omaa energiaa ja ahdistusta lauluihin, joiden sanat kumpuavat omasta, itse nähdystä elämästä eivätkä rock-kliseistä tai iskelmähelinästä.

Matti Kinnunen on ensimmäisessä pitkässä elokuvassaan tehnyt aikamatkan viattomampaan ja silti ehkä pinnallista nykyaikaa kompleksisempaan Suomeen. Kauko Röyhkän 1970-luvulle sovitetusta musiikista ja hänen vuoden 2003 osittain omaelämäkerrallisesta romaanistaan on pelkän ajankuvan lisäksi syntynyt jotain ajatonta ja universaalia, johon kuka tahansa paikkaansa maailmassa koskaan miettinyt voi samastua.

Samastumista helpottaa se, että vaikka 1970-luvun tyyli, releet ja maneerit herättävät nostalgista huvittuneisuutta, on Miss Farkku-Suomi ja sen henkilökaarti myös valloittavan sympaattinen. Välden aikuistumiskertomus ja kasvutarina taiteilijana on myös lutuinen kuvaus teini-ikäisten draamantäyteisestä elämästä, joka ei vuosikymmenissä ole muuttunut, vaikka teinikalenterit ovat päivittyneet Facebookiin.

Mikko Neuvonen on ensimmäisessä pääosassaan yhtä aikaa sekä herkkä koulukiusattu erilainen nuori, vahvan itsetunnon omaava periaatteen mies että omanarvontuntoinen taiteilijadiivan alku. Välden vastakappaleena Sanni Kurkisuolla on Piken roolissa lähinnä toimintaa motivoiva tehtävä. Mutta vaikka Pike on pinnalta vain vaaleaa kutria ja huulikiillettä, löytyy hänenkin sisältään nuori, joka haluaisi itse määritellä asemansa maailmassa ulkonäön ja tarpeeksi aggressiivisten poikaystävien sijaan.

Tärkeissä sivurooleissa nähdään kannuksensa jo hankkineita ammattilaisia, mutta heitä enemmän show’n varastavat komediallisiin sivurooleihin löytyneet nuoret kyvyt, etusijalla Välden naapurissa asuvan lestadiolaisperheen valtavan lapsikatraan salakapinalliset.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa