Tänään tv:ssä: Illan laatuelokuvassa käsitellään kipeitä muistoja – Harvinaisen todentuntuinen elokuva

IMDb-arvosana 5,8.

28.9.2022 06:34

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2018 valmistunut ranskalainen elokuva Claire Darlingin viimeiset hullutukset (La dernière folie de Claire Darling).

Claire herää vakuuttuneena, että hänen lähtönsä aika on koittanut.

Iso talo vain on tyhjennettävä ennen sitä. Arvokas irtaimisto, samoin kuin kokoelmat taiteesta mekaanisiin vintage-leluihin houkuttelevat väkeä, joka haalii dementoituneen naisen omaisuutta mukaansa pilkkahintaan.

Naapurin hälyttämänä paikalle saapuu myös tytär, johon Claire ei ole ollut yhteydessä vuosikausiin.

Kipeät muistot ja traumaattiset tapahtumat kummittelevat taustalla tilityksessä, joka tarkentuu kahden naisen suhteeseen.

Catherine Deneuve lipuu elokuvan läpi pääroolinsa sisäistäneenä kuin valveunessa. Tytär Chiara Masteroianni näyttelee pidättyväisen eleettömästi, kuin äidin piinaavia muistamattomuuskohtauksia alati ennakoiden.

Heidän keskinäisestä dynamiikastaan kumpuaa elokuvan todentuntu, jota menneisyyden pilkahdukset kirkastavat ohikiitävinä onnen hetkinä.

Samalla katsoja ei voi olla pohtimatta, missä määrin jännite heijastelee myös valkokankaan takaista, äidin ja tyttären arkista elämää.

Claire Darlingin viimeiset hullutukset esitetään Yle Teemalla keskiviikkona 28.09.2022 klo 22.40. Areenassa 26.12.2022 saakka. Katso traileri alta.

Arvio: Matti Komulainen

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa