Tänään tv:ssä: Kaikkien aikojen huonoin parhaan elokuvan Oscar-voittaja? Jopa ohjaaja itsekin sitä mieltä ettei ansainnut voittoa

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2004 valmistunut Crash.

Parhaan elokuvan Oscarilla palkittu Crash on useasta tarinasta koostuva, Los Angelesiin sijoittuva ihmiskohtalomosaiikki. Tarinoiden johtoteema on rasismi: miten rotuennakkoluulot syntyvät ja pysyvät yllä, ja miten niiden olemassaolo vaikuttaa kaupunkilaisten päivittäiseen toimintaan eri tilanteissa.

Elokuvan nimen mukainen rysäys on autokolari, joka toimii tarinoiden temaattisena polttopisteenä mutta joka on muuten vain yksi sen kuvaamista ääritilanteista.

Laajasta henkilögalleriasta erottuvat parhaiten Matt Dillonin näyttelemä rasistinen poliisi ja Thandie Newtonin seurapiirivaimo, jonka kokema nöyryytys koettelee hänen avioliittoaan.

Crashin parhaan elokuvan Oscar-palkinto herätti paljon keskustelua, sillä monet pitivät varmana voittajana Brokeback Mountainia. Elokuva-akatemiaa kritisoitiin homofobiasta, koska se sivuutti Ang Leen ohjaaman miesten välisen rakkaustarinan. Crash onkin sen jälkeen monessa yhteydessä nostettu kaikkien aikojen huonoimmaksi parhaan elokuvan Oscar-palkinnon saajaksi.

Jopa ohjaaja Paul Haggis on sanonut, että hänen elokuvansa ei ansainnut voittoa.

Crash esitetään AVA-kanavalla lauantaina 21.04.2018 klo 21.00. Katso traileri alta.

Aiheeseen liittyvät jutut