Tänään tv:ssä: Kirjan piti olla mahdoton filmattava – Huumehöyryinen kulttileffa vuodelta 1991

IMDb-arvosana 7,0.

Kanadalainen auteur David Cronenberg tarttui 1990-luvun alussa William S. Burroughsin filmauskelvottomana pidettyyn kulttiromaaniin vuodelta 1959.

Alaston lounas muuntui surrealistiseksi elokuvaksi, jota ei persoonallisuudestaan ja monista hyvistä puolistaankaan huolimatta voi pitää täysin onnistuneena.

Koska alkuteoksen huumeinen tajunnanvirta ei kääntyisi elokuvaksi mitenkään, Cronenberg on kiertänyt ongelman kuvaamalla kirjan kirjoitusprosessia sen itsensä sijasta.

RoboCopin roolista tunnetuksi tullut Peter Weller on Burroughsin alter ego, kirjailija Bill Lee, joka joutuu elättämään itsensä tuholaistentorjujana kun pelkkä kirjoittaminen ei elätä. Hän on vaimonsa (Judy Davis) tavoin addiktoitunut torjunta-aineeseen, jolla on hallusinogeenin ominaisuuksia.

Ammuttuaan vahingossa vaimonsa Lee joutuu pakenemaan afrikkalaista satamakaupunkia muistuttavaan Interzoneen, jossa hän alkaa lopulta kirjoittaa suurta mestariteostaan nimeltä Alaston lounas.

Työtä pikemminkin hankaloittavat kuin helpottavat paikan merkilliset asukit, joihin kuuluvat muun muassa salaliittoteorioita hiovat jättimäiset hyönteisen ja kirjoituskoneen risteytykset sekä mugwump-kumihirviöt. 

Peter Wellerin lisäksi elokuvassa näyttelevät Judy Davis, Ian Holm, Julian Sands ja Roy Scheider.

Alaston lounas esitetään Yle Teemalla keskiviikkona 22.09.2021 klo 23.10.  Areenassa 2 kk 22 päivää. Katso traileri alta.

YouTube video