Tänään tv:ssä: Komediatähti esittää erilaista toimintasankaria vuoden 2001 sotaelokuvassa

IMDb-arvosana 6,4.

6.2.2024 05:00

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2001 valmistunut Vihollisen keskellä (Behind Enemy Lines).

John Mooren (Max Payne, A Good Day to Die Hard) esikoisohjaus on vuoden 1995 Bosniaan sijoittuva sotaelokuva, jossa amerikkalaisen sotilaslentäjän (Owen Wilson) kone ammutaan alas kesken tiedustelulennon. Hänen on päihitettävä serbialaiset iskujoukot oveluudessa pysyäkseen hengissä vihollisen keskellä.

Operaatiota komentava upseeri (Gene Hackman) päättää riskeerata uransa ja käynnistää NATO:n määräysten vastaisen laittoman pelastusoperaation saadakseen yksinäisen sankarinsa turvaan.

Vihollisen keskellä
ei saanut kovin hyviä arvioita, mutta siitä tuli taloudellinen menestys. Elokuvalle on tehty kolme suoraan videolla ilmestynyttä pienen budjetin jatko-osaa, joissa ei ole mukana alkuperäisiä näyttelijöitä.

Elokuvan juoni perustuu löyhästi Yhdysvaltain ilmavoimien kapteeni Scott O’Gradyn kokemuksiin. O’Grady ammuttiin alas Bosniassa kesäkuussa 1995, ja hän joutui  kuudeksi päiväksi saarroksiin serbien hallussa olevalle alueelle ennen kuin Yhdysvaltain merijalkaväki pelasti hänet.

O’Grady ei kuitenkaan ilahtunut, kun hänen kokemuksistaan tehtiin Hollywood-elokuva, sillä roolihahmo ei miellyttänyt häntä. Hän nosti kanteen Twentieth Century Fox -studiota vastaan, koska koki elokuvan haitanneen hänen mainettaan. O’Grady valitteli, ettei hän ollut yhtä kova kiroilemaan eikä koskaan kieltäytynyt tottelemasta käskyjä, kuten Owen Wilsonin esittämä sotilas. Oikeusjuttu saatiin lopulta sovittua tuomioistuimen ulkopuolella.

Elokuvan pääosaa esittävä Owen Wilson on myöntänyt, että hän oli rooliin epätavallinen valinta, sillä hänet tunnetaan paremmin komedian puolelta. Tuottaja John Davis kertoi kuitenkin haastattelussa, että elokuvassa ”haluttiin kääntää perinteisen toimintasankarin hahmo päälaelleen”.

Vihollisen keskellä esitetään Star Channelilla kolmeen otteeseen:

  • Ti 06.02.2024 klo 23.00
  • Pe 09.02.2024 klo 23.55
  • Su 11.02.2024 klo 03.30

Elokuva löytyy myös Disney Plussasta. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa