Tänään tv:ssä: Kotimaisen elokuvan suurimpia saavutuksia – Upean trilogian päätös

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1990 valmistunut Tulitikkutehtaan tyttö.

Tulitikkutehtaan tyttö on päätös Aki Kaurismäen työläistrilogialle, jonka aiemmat osat ovat Varjoja paratiisissa (1986) ja Ariel (1988).

Suomalaisen elokuvan suurimpiin saavutuksiin kuuluva helmi kertoo Iriksestä (Kati Outinen), joka asuu parasiittimaisten vanhempiensa luona ja tulee raskaaksi yökerhossa tapaamalleen miehelle.

Vain reilussa tunnissa Kaurismäki kertoo tarinan, joka sisältää ihmiselämän suurimmat tunteet ja muutokset. Tulitikkutehtaan tyttö on musta komedia ja koskettava henkilödraama, mutta ennen kaikkea syvältä viiltävä hyväksikäytön ja yksinäisyyden kuvaus.

Kaurismäen kerronta jalostui Tulitikkutehtaan tytössä huippuunsa. Elokuvassa ei ole pienintäkään elettä, kuvaa tai käännettä, joka ei työskentelisi puhtaan vision rakentamiseksi.

Nimiroolissa nähtävän Kati Outisen lisäksi elokuvassa näyttelevät Elina Salo, Esko Nikkari, Vesa Vierikko, Silu Seppälä ja Outi Mäenpää.

Tulitikkutehtaan tyttö esitetään HD-lähetyksenä Yle Teemalla tiistaina 17.09.2019 klo 21.55. Se ja kaikki muut Aki Kaurismäen elokuvat ovat katsottavissa Areenassa toistaiseksi.

Katso alta ote Kati Outisen haastattelusta.

Aiheeseen liittyvät jutut