Tänään tv:ssä: Kyläläiset pakenevat natseja toiseen maailmansotaan sijoittuvassa upeassa elokuvassa

IMDb-arvosana 7,3.

10.6.2023 10:30

Paolo ja Vittorio Tavianin ohjaama Tähtikirkas yö nähdään tänään Yle Teemalla.

Vuonna 1982 valmistunut italialainen elokuva perustuu ohjaajaveljesten omiin lapsuudenmuistoihin toisen maailmansodan ajoilta.

Elokuva sijoittuu natsien miehittämään toscanalaiseen maalaiskylään, ja se kerrotaan kuusivuotiaan Rosannan (Samanta Boi) näkökulmasta.

Tähtikirkas yö alkaa kohtauksella, jossa aikuinen Rosanna (Sabina Vannucchi) on nukuttamassa lastaan elokuun tähtikirkkaassa illassa, ja tämä tuo hänelle mieleen vastaavan illan vuonna 1944.

On pyhän Lorenzon yö, jolloin tähdenlennon näkeminen täyttää toiveen.

Saksalaiset ovat miinoittaneet kylän asunnot, ja kyläläiset määrätään kokoontumaan katedraaliin. Ne, jotka eivät tottele määräystä, uhataan ampua.

Osa kyläläistä – heidän mukanaan myös Rosanna – uhmaa käskyä ja pakenee illan hämärässä etsimään turvaa liittoutuneiden joukoista.

Tähtikirkkaassa yössä ei ole selkeästi etenevää juonta vaan pikemminkin episodimainen rakenne, mikä tekee siitä hajanaisen tuntuisen. Myös elokuvan roolihahmot jäävät hieman etäisiksi.

Näistä puutteista huolimatta Tähtikirkas yö on runollisen kauniisti kuvattu elokuva, jossa on monia mieleenpainuvia kohtauksia.

Tähtikirkas yö voitti Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon vuonna 1982 sekä useita muita kansainvälisiä palkintoja.

Tähtikirkas yö esitetään Yle Teemalla lauantaina 10.6.2023 klo 21.05. Areenassa 8.8.2023 saakka. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa