Tänään tv:ssä: ”Lähes ennenkuulumatonta” – Vuoden 2005 toimintaseikkailu tehtiin jättibudjetilla, mutta lopputulos oli valtava katastrofi

IMDb-arvosana 6,0.

26.11.2021 05:00

Vuonna 2005 valmistunut toimintaseikkailu Sahara perustuu Clive Cusslerin samannimiseen menestysromaaniin.

Yhdysvaltojen sisällissodan aikana katosi jäljettömiin mystinen panssarilaiva, jossa epäiltiin kuljetetun myös aarteita turvaan. Tarinat kertovat, että laivan silloinen kapteeni olisi ohjannut aluksen Afrikan itärannikolle.

Dirk Pitt (Matthew McConaughey) on hurjapäinen aarteenetsijä, jolla on sopivasti keikkaa juuri tuolla ilmansuunnalla. Hän puhuu itselleen kolme päivää aikaa tehdä tutkimuksia alueella ennen kuin matka jatkuu taas Australiaan.

Muinaisen aluksen etsintä antaa Dirkille tämän mielestä kaikki oikeudet tunkeutua naapurimaa Maliin ja ryhtyä tarvittaessa tulitaisteluunkin kiusallisia rajavartijoita vastaan.

Samaan aikaan alueella on myös WHO:n tutkija Eva Rojas (Penélope Cruz), joka tutkii tappavaa, ruton kaltaista epidemiaa Niger-joen ympäristössä. Jäljet johtavat myös Malin puolelle, jossa riehuu sisällissota.

Tutkijan on lähdettävä Maliin omalla riskillä. Tästä saadaan elokuvaan edes jonkinlainen peruste sille, että Dirkin ja tämän kaverin räyhäkeikkä Malilla olisi oikeutettu. Malissa on nimittäin kehittymässä ympäristökatastrofi, joka uhkaa tietysti levitessään koko maailmaa.

Sahara oli jo alkuperäiseltä budjetiltaan kallis projekti, ja kustannukset paisuivat tuotannon aikana 160 miljoonaan dollariin, mikä oli vuonna 2005 lähes ennenkuulumatonta.

Elokuva sai heikot arviot, ja lipputulot jäivät reilusti odotettua pienemmiksi, joten elokuvasta tuli lopulta kallis floppi. Saharasta tuli eräänlainen varoittava esimerkki siitä, miten Hollywoodissa voi käydä, kun elokuvan budjetti paisuu hallitsemattomasti.

Sahara esitetään Subilla perjantaina 26.11.2021 klo 21.00. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa