Tänään tv:ssä: Menneisyys ja nykyisyys sekoittuvat mestariohjaajan arvostetuimpiin kuuluvassa elokuvassa

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1957 valmistunut Mansikkapaikka.

9.1.2019 05:00

Ingmar Bergmanin ohjaaman Mansikkapaikan päähenkilö on eläkkeellä oleva professori Isak Borg (Victor Sjöström). Hänelle on juuri myönnetty riemutohtorin arvo elämäntyöstään lääkärinä. Borg lähtee automatkalle Tukholmasta kohti Lundia, missä järjestetään juhlallinen promootiotilaisuus.

Borgin mukaan lähtee hänen miniänsä Marianne (Ingrid Thulin), jonka avioliitto on kriisissä. Alkaa matka halki kesäisen Ruotsin. Professori ja miniä kohtaavat kolme nuorta liftaria ja tapaavat neuroottiselta vaikuttavan pariskunnan sekä pysähtyvät Borgin nuoruuden maisemissa.

Mansikkapaikka on Ingmar Bergmanin monista mestariteoksista arvostetuimpia. Päällimmäinen kertomus on matka yliopistolle, mutta taustalla on myös Isak Borgin sisäinen matka menneisyyteen ja itsetutkiskeluun. Borg käy ajomatkan aikana läpi omaa elämäänsä. Menneisyys ja nykyisyys, kuvitelmat ja todellisuus sekoittuvat takautumissa ja unissa.

Kauniilla mustavalkoisilla kuvilla kuvattu elokuva voitti Berliinin elokuvajuhlien Kultaisen karhun vuonna 1958.

Mansikkapaikka esitetään Yle Teemalla keskiviikkona 9.1.2019 klo 22.00. Ennen elokuvaa klo 21.00 nähdään toinen osa dokumenttisarjasta Bergman – elämä neljässä näytöksessä. Molemmat katsottavissa myös Areenassa.

Lisää luettavaa