Tänään tv:ssä: Mestari saa syytteen pahimmasta rikoksesta

Leonardo da Vinci oli nero, mutta mitä muuta?

19.11.2021 15:01

Historian suuruuksina pidetyt hahmot jäävät tv- ja elokuvaviihteessä valitettavan usein sivurooliin. Esim. Star Trek -jatkumossa on törmätty parin jakson verran Mark Twainiin, Doctor Who’ssa van Goghiin jne., mutta kontekstiin liittyen heidät on kuvattu mutkia suoristaen. Kahdeksanosainen Leonardo pyrkii nimensä mukaisesti kertomaan italialaismestari da Vincista niin, että katsoja pääsee kunnolla suuren taiteilijan maailmaan ja niin lähelle häntä, että ollaan sinuttelun asteella.

Sarjan pääroolissa nähdään BBC:n periodisarja Poldarkista tuttu Aidan Turner ja kielenä on englanti, joten voidaan kysyä, ovatko britit omimassa siinä toisen kulttuurin omaisuutta. Mutta Leonardo on kansainvälinen tuotanto, jota on tehty myös Italiassa. Aidan Turnerin nappaaminen taiteilijaneron rooliin on kuin varman päälle pelaamista: Poldarkin fanikunta on vahva ja Turnerissa taattua karismaa.

Leonardon tarinaan on myös kirjoitettu Poldarkista muistuttavia piirteitä. Jälleen Turner näyttelee miestä, joka näkee palvelusneidossa (Matilda De Angelis) jotakin erityistä, ja jälleen palvelusneito osoittautuu asemaansa fiksummaksi ja arvokkaammaksi hahmoksi. Sarjan suurempaan linjaan kuuluu ison mysteerin selvittäminen: mikä on da Vincin vuosia kadoksissa olleen taideteoksen salaisuus ja miksi mestari virui vankilassa murhasyyte niskassaan?

Sarja etenee useammassa eri ajassa, joten katsoja pääsee tutustumaan myös Leonardon uran alkuaikoihin. 1400-luvun maisemiin on selvästi uhrattu niin paljon aikaa ja rahaa kuin se tämän tasoisessa tv-tuotannossa on mahdollista. Toisin sanoen jälki on tarpeeksi hyvää, jotta tarinaan voi uppoutua.

Isoin ongelma osassa kohtauksista on kuitenkin tekniikan kehitys. Tämän päivän teräväpiirto paljastaa heti, minkä ikäinen näyttelijä on. Vaikka Turner heittäytyy rooliinsa ammattimaisesti ja eläytyy siinä mestari del Verrocchion (Giancarlo Giannini) oppipojaksi, voi olla outouttavaa nähdä yli 35-vuotias mies nöyristelemässä parikymppisten keskellä kuin yhtenä heistä. Tosielämän Leonardo jatkoi del Verrocchion siipien suojassa 25-vuotiaaksi. Mikäli katsoja ei tällaisiin yksityiskohtiin jaksa takertua, Leonardo tarjoaa kelpo draamaa.

 

Leonardo Yle tv1:llä perjantaisin 19.11.21 klo 19.00 alkaen ja kaikki jaksot myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa