Tänään tv:ssä: ”Mestariteos” – Vuonna 1986 ilmestyi yksi rakastetuimpia kotimaisia elokuvia kautta aikojen

Episodin tähdet ★★★★

18.6.2024 06:30

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1986 valmistunut Varjoja paratiisissa.

Aki Kaurismäen minimalistinen kerronta löysi lopullisen muotonsa jo tekijän kolmannessa pitkässä näytelmäelokuvassa Varjoja paratiisissa, joka sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlien ohjaajien viikolla.

Savuisten ja vanhoja hittejä soittavien kuppiloiden hallitseman rosopinnan alla sykkii vilpitön sydän tarinan hahmoille, heidän onnelleen ja vastoinkäymisilleen.

Roskakuskin (Matti Pellonpää) ja kassaneidin (Kati Outinen) rakkaussuhde käy läpi pomppuisan ja välitöntä myötätuntoa herättävän matkan ennen lopullista eheytymistään.

Varjoja paratiisissa oli Kaurismäen työläistrilogian avaus, ja se toi hänelle esikois-Jussin parhaasta ohjauksesta. Se on yksi rakastetuimpia kotimaisia elokuvia kautta aikojen.

Elokuvan ansiot nähtiin kotimaassa heti sen ilmestyttyä. Helsingin Sanomien maineikas kriitikko Helena Ylänen kutsui sitä lokakuussa 1986 ilmestyneessä arviossaan mestariteokseksi.

Varjoja paratiisissa on mestarillinen siksi, että Kaurismäki on onnistunut kirjoittamaan tarinan, jonka tapahtumat vastaavat hänen teemojaan, hänen omaa etsintäänsä. Hän on edennyt abstraktista elettyyn, tehnyt moraalistaan tarinan”, Ylänen kirjoitti

”Samalla tavalla kuin Aki Kaurismäki on onnistunut muuttamaan ajatuksensa lihaksi, hän on myös sulattanut yhteiskunnallisen ja esteettisen näkemyksensä luontevammin eheäksi osaksi tarinan kertomista”.

Varjoja paratiisissa esitetään Yle Teemalla tiistaina 18.6.2024 klo 21.55. Elokuva on pysyvästi Areenassa. Voit pistää sen pyörimään alta.

Arvio: Tuomas Riskala

Lisää luettavaa