Tänään tv:ssä: Miksi ihmeessä toimintajännäri sai näin kummallisen suomalaisen nimen? Tämä voi mennä helposti ohi

IMDb-arvosana 7,0.

12.12.2020 08:00

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2017 valmistunut Kiinalainen.

Moni varmaan ihmettelee elokuvan nimeä. Mikä ihmeen Kiinalainen?

Toimintajännäriä levitettiin Suomessa teattereissa alkuperäisellä nimellä The Foreigner, mutta Yle on tapojensa mukaisesti antanut elokuvalle suomalaisen nimen.

Suora käännös olisi ”Ulkomaalainen”, mutta Yle on päätynyt nimeen Kiinalainen, mikä viittaa elokuvan toisen pääosan esittäjän Jackie Chanin roolihahmoon.

Suomenkielisten nimien antamisessa ei tietenkään ole mitään vikaa sinänsä, mutta outo nimi saattaa hämätä niitä, jotka tuntevat The Foreignerin sen alkuperäisellä nimellä.

Elokuva kertoo Chanin esittämästä Lontoossa asuvasta kiinalaismiehestä, joka alkaa jäljittää hänen tyttärensä kuolemasta vastuussa olevia irlantilaisia radikaaleja. Nöyrän ravintoloitsijan salattu menneisyys alkaa samalla paljastua.

Chan on saanut seurakseen raivoavan ja viskiä naukkailevan Pierce Brosnanin, joka esittää omia etujaan ajavaa virkavallan edustajaa.

Elokuvan on ohjannut Martin Campbell, jonka ura on ollut pitkä mutta epätasainen. Erinomaisten Bond-leffojen (007 ja Kultainen silmä, Casino Royale) lisäksi uralla on sattunut kömmähdyksiä, kuten Vertical Limit ja Green Lantern.

Episodin ensi-ilta-arvion mukaan Kiinalainen on jotain siltä väliltä: Selkeistä puutteista huolimatta elokuva jollain kumman tavalla silti toimii.

Kiinalainen nähdään YLE TV2-kanavalla lauantaina 12.12.2020 klo 21.50. Areenassa 13 päivää. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia