Tänään tv:ssä: Musta huumori kuplii palkitussa elokuvassa

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2015 valmistunut islantilaiselokuva Pässit.

14.1.2019 05:00

Veljekset Gummi ja Kiddi asuvat jaettua maatilaa Islannin takamailla. Vaikka kumpikin painaa samoja hommia lampaita hoitaen, puhuttavaa ei ole.

Eikä ole ollut 40 vuoteen syystä, jota kukaan ei tahdo muistaa. Kun sitten tappava epidemia leviää veljesten karjaan, kaksikon vaalima elämäntapa on uhattuna – eläinten ohella.

Sigurður Sigurjónsson ja Theódór Júlíusson ovat Cannesissa Un Certain Regard -palkinnon voittaneen elokuvan kaksijalkaiset pässit. Miehet ilmentävät koko karvaisella olemuksellaan itsepintaisuutta, joka kuitenkin sulaa välittämiseksi tosi paikan tullen.

Grímur Hákonarson rytmittää teoksensa laakson arkeen, vuodenkiertoa myötäillen. Huumori on mustaa ja kuplii pinnan alla miltei huomaamattomana. Elämä ei ole kuitenkaan ilotonta. Sen, ja monta muuta pientä huomiota luonnon ehdoilla selviytymisestä Hákonarson näyttää hahmojaan suurella sydämellä ymmärtäen.

Pässit esitetään Yle Teemalla maanantaina 14.01.2019 klo 23.10. Elokuva on katsottavissa Areenassa 7 päivän ajan. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia