Tänään tv:ssä: Näin Uuno Turhapuro teki ensiesiintymisen valkokankaalla – Kriitikot inhosivat hahmoa alusta alkaen

IMDb-arvosana 5,9.

27.6.2024 05:00

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1973 valmistunut ensimmäinen Uuno Turhapuro -elokuva.

Spede Show’n sketsihahmoon perustuvia Uuno Turhapuro -elokuvia oli tarkoitus tehdä vain yksi, mutta valtavan suosion myötä Vesa-Matti Loirin esittämästä hahmosta kasvoi pitkäikäinen elokuvasarja, johon kuuluu parikymmentä elokuvaa.

Ensimmäinen Uuno sai teattereissa 613 000 katsojaa, ja se on elokuvasarjan toiseksi katsotuin Uuno Turhapuro armeijan leivissä -elokuvan jälkeen.

Uuno-elokuvat eivät koskaan ole olleet kriitikoitten suosiossa. Ensimmäinen Uuno saikin lehdissä murskakritiikin.

”Kuvaustahdin nopeus näkyy joltisenkin täydellisenä piittaamattomuutena teknisestä tuloksesta, eikä sisällöllisyydessäkään hurraamista ole”, kirjoitti Pertti Lumirae Palkkatyöläinen-lehden numerossa 37/1973.

”Tekniseltä laadultaan heikko ja näyttelijäohjaus Spedefilmien yleisen tavan mukaan epätasaista”, arvioi puolestaan Markku Tuuli Katsossa 37/1973.

Viisi vuotta myöhemmin, kun Uuno Turhapuro esitettiin televisiossa, Tuuli oli jo löytänyt vertailukohtia seuraavista Uuno-elokuvista, ja niihin verrattuna ensimmäisestä elokuvastakin alkoi löytyä jotain hyvää: ”Speden kirjoittamassa käsikirjoituksessa on sentään vielä joitakin tuoreita ideoita”, kirjoitti Tuuli Katson numerossa 18/1978.

Uuno Turhapuro
esitetään nyt Subilla kahteen otteeseen:

  • To 27.6.2024 klo 21.05
  • La 29.6.2024 klo 14.01

Kuuntele alta Uuno Turhapuron tunnuskappale.

Lisää luettavaa