Tänään tv:ssä: Spede-komedian kuvauksissa nähtiin traaginen tilanne – Vesku Loiri olisi ehkä kuollut ilman Simo Salmista

Komedian kuvaukset olivat saada onnettoman lopun.

Vuonna 1969 valmistunut Pohjan tähteet on Spede Pasasen tuottama komedia kesäisistä kommelluksista elokuvanteon parissa.

Vesa-Matti Loirin esittämä ohjaaja Paavali Pohja on rakastunut elokuvansa naistähteen Merju Köykkään (Arja Saijonmaa), joka puolestaan rakastuu kesäisellä kuvausmatkalla vastanäyttelijäänsä Igor Lötjöseen (Ville-Veikko Salminen).

Ere Kokkonen ohjasi elokuvan ja toimi myös käsikirjoittajana Speden ja Vesa-Matti Loirin kanssa. Spede esittää elokuvatuottaja Sinisantaa.

Kuvaajaa esittävä Simo Salminen pelasti kuvauspaikalla Loirin hengen. Ilta-Sanomien Spede-liitteessä vuonna 2011 kerrottiin elokuvan tuotantoon liittyvä vaarallinen tilanne.

Eräässä kohtauksessa Loirin roolihahmo tarttuu hiihtohissiin ja roikkuu sen mukana Olostunturin huipulle. Loiri halusi tehdä kohtauksen ilman turvaremmejä, mutta Salminen vaati, että hänet pitää sitoa kiinni hiihtohissiin.

Matkalla tunturin huipulle Loirin voimat hiipuivat, ja hän menetti tajuntansa. Ilman turvaremmejä hän olisi pudonnut kymmenen metrin korkeudelta kivikkoon.

Pohjan tähteet on niitä harvinaisia Spede-tuotantoja, jotka ovat saaneet kriitikoilta positiivisia arvioita.

”Pasasen tähän saakka paras elokuva”, kirjoitti Kansan Uutisten Martti Savo joulukuussa 1969. Arvostelut ovat olleet hyviä myös myöhempinä vuosina.

”Filmi nähdään kuvaruuduissa jo kolmatta kertaa, mutta se kestää tämän paremmin kuin oikeastaan mikään muu Speden elokuvista”, kirjoitti Markku Tuuli Katsossa vuonna 1977. Samoilla linjoilla olivat myös Kari Uusitalo (Hyvinkään Sanomat) ja Petri Immonen (Uusi Suomi), kun Pohjan tähteet esitettiin televisiossa vuonna 1984.

Pohjan tähteet esitetään Subilla torstaina 21.01.2021 klo 21.00.

Lähteet: Elonet, Wikipedia, Ilta-Sanomat