Tänään ensimmäistä kertaa tv:ssä: Suomalaiselokuva oli tekeillä vuosia – Ohjaaja kieltäytyi tuotannon aikana useita kertoja Hollywood-pestistä

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2017 valmistunut Tom of Finland.

Touko Laaksonen (Pekka Strang) asuu jatkosodan jälkeen siskonsa Kaijan (Jessica Grabowsky) kanssa Helsingissä. Päivisin hän työskentelee mainostoimistossa.

Öisin hän herää sodan kauhuihin ja päätyy yhä useammin etsimään miesseuraa Tähtitorninmäelle. Siellä hän kohtaa ensimmäisen kerran myös ”Nipan” eli tanssija Veli Mäkisen (Lauri Tilkanen). Mäkisestä tuli Laaksosen pitkäaikainen elämänkumppani.

Touko Laaksonen alkaa piirtää homoeroottisia kuvia. Estottomat piirrokset nahka-asuisista ja univormupukuisista miehistä niittävät mainetta ensin Berliinin alakulttuuripiireissä ja lopulta Kaliforniassa asti. Laaksosen suku ei Kaija-siskoa lukuun ottamatta tiennyt hänen olevan Tom of Finland ennen taiteilijan kuolemaa.

Dome Karukosken ohjaama Tom of Finland on esteettisesti toimiva kokonaisuus. Ajankuva näkyy elokuvan värimaailmassa. Touko Laaksosen mukana kuljetaan läpi jatkosodan jälkeisen harmaan Helsingin aina värikylläiseen 1980-luvun Yhdysvaltoihin. Laaksosen tarina kerrotaan lämmöllä, mutta suoraan.

Aleksi Bardyn käsikirjoitus on koskettava ja todella hauska lukuisine kaksinaismerkityksineen. Laaksosen ja Mäkisen rakkaustarina kuvataan elokuvassa erityisen kauniisti.

Elokuva oli vuosia kehitteillä. Karukoski on kertonut, että Tom of Finlandin takia hän kieltäytyi muun muassa kolmesta Hollywood-elokuvasta. Sittemmin Karukoski on lähtenyt maailmalle, ja hänen ensimmäinen englanninkielinen elokuvansa Tolkien tulee ensi-iltaan toukokuussa.

Tom of Finland nähdään ensiesityksenä TV1-kanavalla maanantaina 25.03.2019 klo 22.15. Katso traileri alta.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut