Tänään tv:ssä: Synkkä ja kieroutunut elokuva vuodelta 1992 – Tätä ei pidä missata!

IMDb-arvosana 7,0.

Vuoden 1989 Batmanin menestyttyä Warner-studio suorastaan aneli Tim Burtonia ohjaamaan myös jatko-osan.

Aluksi vastahakoinen ja lepakkotarinoiden välissä Saksikäsi Edwardin (1990) loihtinut fantasiamestari saatiin lopulta taivuteltua mukaan lupaamalla tälle vapaat kädet jatko-osan sisällön suhteen.

Valmistuttuaan vuonna 1992 Batman – Paluu elokuva ei miellyttänyt konservatiivisia studiopomoja, mutta faneilleen Burton luovutti entistä upeamman luomuksen, jota voi myös pitää tekijänsä ensimmäisenä mestariteoksena.

Batman – Paluu on jopa Burtonin elokuvaksi yllättävän synkkä ja kieroutunut, psykologinen fantasiadraama, jota voi myös tarkastella eräänlaisena surrealistisena sairauskertomuksena.

Elokuvan kaikki päähenkilöt ovat henkisesti keskeltä haljenneita, identiteetiltään vammautuneita yksilöitä, joista hurjin ilmestys on Danny DeViton loistavasti tulkitsema, lumoavan groteskiksi naamioitu Pingviini.

Hurmaava on myös Michelle Pfeifferin kokovartalonahka-asussa koikkelehtiva Kissanainen sekä tietenkin nimipääosan yhä suvereenisti alusta loppuun vievä Michael Keaton.

Batman – Paluu on sukulaisteos Christopher Nolanin Batman-elokuville, jotka myös luottavat vahvaan henkilökerrontaan ja vinoutuneen sielunmaailman väkevään kuvaukseen.

Batman – Paluu esitetään AVA-kanavalla nyt kahteen otteeseen:

  • La 11.06.2022 klo 21.00
  • Ti 14.06.2022 klo 01.20

Katso traileri alta.

Arvio: Tuomas Riskala

YouTube video