Tänään tv:ssä: Tämä on pakko nähdä! Bond-tuottajan Suomeen sijoittuvassa agenttiseikkailussa Turun linna on keskellä Helsinkiä

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1967 valmistunut Miljardin dollarin aivot.

Miljardin dollarin aivot on siitä mielenkiintoinen tapaus että se sijoittuu Helsinkiin.

Helsinki on saanut esittää Neuvostoliittoa useissa elokuvissa, mutta tällä kertaa Suomi esittää itseään. Elokuvassa ei pelkästään piipahdeta Suomessa, vaan lähes koko elokuva tapahtuu talvisessa Helsingissä.

Elokuvaa kuvattiin myös Turussa ja Porvoossa. Turun linna on tosin elokuvassa rakennus Helsingissä. Porvoo taas esittää Riikaa, jossa ajellaan kuitenkin VR:n junilla.

Varhaisten James Bond -elokuvien tuottajan Harry Saltzmanin tuottama elokuva perustuu Len Deightonin vakoiluromaaniin. Sittemmin kulttiohjaajaksi nousseen Ken Russellin (Tommy, Muutostiloja) ohjaamana siitä tuli sekopäinen, jopa psykedeelinen seikkailu.

Yksityisetsiväksi ryhtynyt ex-agentti Harry Palmer (Michael Caine) toimittaa termospulloa vanhalle ystävälle Helsinkiin ja törmää salajuoneen, jolla kommunismi aiotaan kukistaa supertietokoneen avulla.

Cainen lisäksi elokuvassa nähdään Karl Malden, Ed Begley, Oskar Homolka sekä Catherine Deneuven isosisko Françoise Dorléac, joka kuoli auto-onnettomuudessa vähän ennen elokuvan ensi-iltaa.

Suomalaisnäyttelijöitäkin on mukana, sillä pikkurooleissa vilahtavat  Åke Lindman ja Pirkko Mannola. Lindman toimi elokuvassa myös apulaisohjaajana.

Eokuva on osa Teeman Michael Caine -teemailtaa, johon kuuluu myös vuonna 2017 valmistunut dokumentti My Generation – Michael Caine.

Miljardin dollarin aivot esitetään Yle Teemalla lauantaina 22.02.2020 klo 21.01, jonka jälkeen se on katsottavissa Areenassa viikon ajan. Alla alkuperäinen traileri.