Tänään tv:ssä: Tarantinon uran suurin hitti – keräsi paitsi palkintoja myös dollareita

Tänään nähdään televisiossa Quentin Tarantinon ohjaama vuonna 2012 valmistunut lännenelokuva Django Unchained.

Elokuvan päähenkilö on Jamie Foxxin esittämä Django, joka on myyty orjaksi. Djangoa ja muita orjia kuljettava seurue törmää tohtori Schultziin (Christoph Waltz), jonka persoona on erikoinen yhdistelmä hammaslääkäriä ja palkkionmetsästäjää. Schultz vapauttaa Djangon ja tekee hänelle tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä. Django auttaa Schulzia palkkionmetsästyksessä, ja vastineeksi hän saa vapautensa sekä mahdollisuuden löytää vaimonsa Broomhildan, josta on joutunut eroon.

Elokuva edustaa juuri sellaista Tarantinoa, jota fanit häneltä odottavat. Mukana on kekseliästä ja humoristista dialogia, räjähtävää väkivaltaa, nokkelia musiikkivalintoja, tyylikästä kuvausta ja puvustusta.

Tyylilleen ominaisesti Tarantino on lisännyt erilaisia viittauksia klassikkoleffoihin ja populaarikulttuuriin. Varsinaisia suoria lainoja perinteisistä lännenelokuvista ei välttämättä näy, vaan elokuvassa on spagettiwesternien tyyliä, joka on mennyt Tarantino-suodattimen läpi. Leonardo DiCaprio nähdään hänelle epätyypillisessä pahiksen roolissa.

Django Unchained toi Tarantinolle Oscarin parhaasta käsikirjoituksesta. Toisen Oscarin sai Christoph Waltz parhaasta sivuosasta.  Molemmat Oscar-palkinnot menivät oikeaan osoitteeseen. Djangon käsikirjoitus on Tarantinoa parhaimmillaan, eikä Waltzin roolihenkilön vertaisia sivuhahmoja usein näe.

Django Unhcained keräsi paitsi palkintoja myös lipputuloja. Siitä tuli Tarantinon uran menestynein elokuva 425 miljoonan dollarin maailmanlaajuisella tuotollaan.

Django Unchained esitetään TV5-kanavalla sunnuntaina 25.09.2016 klo 23.05. Kuuntele alta elokuvan tunnuskappale, joka on peräisin vuoden 1966 Django-elokuvasta.

YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut