Tänään tv:ssä: ”Kaikkien aikojen parhaita kauhujännäreitä” – Viiden Oscarin klassikko täyttää 30 vuotta!

IMDb-arvosana 8,6.

Sarjamurhaajatrilleri Uhrilampaat täyttää tänä vuonna 30 vuotta.

Jodie Fosterin esittämä Clarice Starling on nuori FBI:n agenttiopiskelija, joka saa erikoisen harjoitustehtävän. Hänen on mentävä haastattelemaan huipputurvallisessa, vankilamaisessa psykiatrisessa sairaalassa säilytettävää sarjamurhaaja Hannibal ”Kannibaali” Lecteriä (Anthony Hopkins) siinä toiveessa, että tältä voitaisiin urkkia johtolankoja meneillään olevan toisen murhasarjan selvittämiseksi.

Lecter kiinnostuu Starlingista melko lailla FBI:n odotusten mukaisesti, mutta hänen antamansa apu jää silti hyvin vaikeatulkintaiseksi. Lecterin ja Starlingin välillä käynnistyy kylmäävä psykologinen peli, johon uppoutuessaan nuori nainen joutuu alati suurempaan vaaraan – sekä Hannibalin että uuden sarjamurhaajan taholta.

Uhrilampaat on yksi kaikkien aikojen parhaita kauhujännäreitä. Se voitti vuoden 1992 Oscar-gaalassa viisi keskeistä palkintoa: paras elokuva, paras ohjaus (Jonathan Demme), miespääosa (Hopkins), naispääosa (Foster) ja käsikirjoitus (Ted Tally).

Hopkinsin roolihahmosta on tullut yksi elokuvahistorian tunnetuimmista pahiksisista. Esimerkiksi brittiläinen Total Film -lehti nosti muutama vuosi sitten Hannibal Lecterin ykköseksi listatessaan elokuvamaailman 50 kaikkien aikojen karmaisevinta psykopaattia.

Uhrilampaat esitetään televisiossa lauantaina osana klo 21.30 alkavaa Yle Teeman teemalauantaita, joka on omistettu 30 vuotta sitten valkokankaat vallanneelle Hannibal Lecterille ja näyttelijä Anthony Hopkinsille.

Ennen elokuvaa nähdään tuore dokumentti Hannibal Hopkins ja Sir Anthony. Uhrilampaat alkaa Teemalla klo 22.23. Molemmat ovat katsottavissa myös Areenassa.

Katso alta klassinen Chianti-kohtaus.

Aiheeseen liittyvät jutut