Tänään tv:ssä: Tästä kotimaisesta leffasta tuli some-ilmiö – mutta onko se pelkkää jeesustelua?

7.11.2015 06:27

Tänään nähdään televisiossa viime vuonna valmistunut Autolla Nepaliin.

Yleisö-Jussin 2015 voittanut ja some-ilmiöksi noussut elokuva kertoo parikymppisistä suomalaismiehistä, jotka päristelivät kaksi vuotta sitten Tampereelta Katmanduun ja takaisin Möhköfantiksi ristimällään postipaku-Volkkarilla.

Elokuva sai yllättävää suosiota mutta herätti myös kritiikkiä.

”Kulttuurieroja tulee vastaan pitkin tietä, mutta niiden olemukseen katsojaa ei sen syvällisemmin vihitä. Ilmeisesti matkaajat eivät myöskään juuri tutustuneet kohdemaiden asukkaisiin. Katmandussa reissaajat käyvät ensi töikseen Suomen suurlähetystön saunassa. Yhtäkään nepalilaista ei esitellä katsojalle, eikä heidän elinolojaan ja arkeaan tuoda kouriintuntuvasti tykö”, kirjoitti Samuli Launonen Episodin arviossa.

Iltalehdessä elokuvan arvioineen Tuomas Riskalan mielestä elokuvaa vaivaa kaverusten omahyväinen messias-kompleksi, jonka ruokkimista koko matka tuntuu olevan:

”Ja mitä enemmän ongelmia eteen tulee, sitä jeesustelevammalta kärsimys maistuu. Kamera pysyy pääosin matkalaisten oman naaman edessä. Tien päällä tavattuja ihmisiä ja uusia kulttuureja se ei vaivaudu tutkimaan. Hyväntekijöihin itseensä ja näiden tunteisiin liittyvää lässytystä ja kyyneleitä vuodatetaan jopa kiusallisuuteen saakka.”

Autolla Nepaliin esitetään HD-lähetyksenä YLE TV2-kanavalla lauantaina 7.11.2015 klo 22.05.

(Episodi/JH)

Lisää luettavaa