Tänään tv:ssä: ”Täydellinen moderni sotaelokuva” – Viiden Oscarin voittaja on parasta omassa lajityypissään

IMDb:n Top 250 -listan sijalla 24.

9.12.2023 06:30

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1998 valmistunut Pelastakaa sotamies Ryan.

Steven Spielbergin vaikuttava sotakuvaus on yksi merkittävimmistä teoksista omassa genressään. Tom Hanks on kapteeni John Miller, joka ottaa joukkueineen osaa Normandian maihinnousuun kesäkuussa 1944.

Elokuvan aloittava noin 25-minuuttinen maihinnousua kuvaava jakso on sen kuuluisin osa ja muistuttaa Spielbergin virtuositeetista elokuvantekijänä.

Varsinainen tarina käynnistyy kuitenkin maihinnousun taistelun tauottua, kun Miller miehineen saa tehtävän etsiä ja tuoda mukanaan pois rintamalta sotamies James Ryan (Matt Damon). Tämän kolme veljeä ovat kaatuneet sodan muissa taisteluissa, ja viimeinen hengissä oleva veljes halutaan pelastaa.

Sinänsä inhimillinen tavoite aiheuttaa kuitenkin moraalisen ongelman, kun Miller miehineen joutuu hengenvaaraan yhden miehen pelastamiseksi.

Yksinkertainen juonikuvio on pippuroitu upeilla taistelukohtauksilla ja nerokkaasti rakennetuilla yksittäisillä jaksoilla, joissa sodan yksittäiset pulmatilanteet vievät laajempien moraalikysymysten äärelle. Lopputulos on täydellinen moderni sotaelokuva.

Pelastakaa sotamies Ryan palkittiin viidellä Oscarilla. Elokuvan visuaalista tyyliä on sen jälkeen jäljitelty monissa sotaelokuvissa.

Pelastakaa sotamies Ryan esitetään MTV3-kanavalla lauantaina 9.12.2023 klo 22.35. Elokuvan voi katsoa myös Ruutu Plussasta ja SkyShowtimesta sekä Netflixistä, mistä se on piakkoin poistumassa.

Katso alta kooste kulissien takaa.

Arvio: Jukka Halttunen

Lisää luettavaa